GPS е жизненоважно устройство за съвременната навигация, но в същото

...
GPS е жизненоважно устройство за съвременната навигация, но в същото
Коментари Харесай

Квантов компас обещава навигация без GPS

GPS е жизненоважно устройство за актуалната навигация, само че в това време е и извънредно нежно. Ако даден сателит има проблеми да работи или има офанзива на заглушаване, устройството за позициониране бързо става неефикасно.

Сега обаче, учени могат да дадат доста мощен отговор на този проблем. Наскоро беше демонстриран приключен, „ търговски жизнерадостен “ квантов акселерометър, който може да обезпечи навигация без GPS или друга сателитна технология.

Устройството употребява лазери за изстудяване на атомите до извънредно ниски температури и по-късно мери свойствата на квантовата вълна на тези атоми, защото те реагират на ускорението.

Резултатът е извънредно сензитивно устройство, което също е доста по-надеждно от стандартните акселерометри.

Съществуващият хардуер може да помогне за установяване на местоположението до известна степен посредством премерване на скоростта, само че резултатът бързо се разпада без помощ от космоса.

Както може да сте забелязали, като разгледате фотографията на новото устройство, този квантов „ компас “ не е подготвен да размени акселерометъра във вашия телефон или даже автомобил. Очевидно той е подобаващ за кораби, влакове и други огромни транспортни средства, където условията за размерите не са главен фактор.

Новото устройство би могло да резервира транспортните мрежи от проваляне, даже в случай че GPS мрежата се провали изцяло. Изследователите чакат новият апарат да помогне и за научни проучвания, като да вземем за пример търсене на гравитационни талази.

Публикувано в Engadget.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР