Говорителят на военните Даниел Хагари показа видео, на които се

...
Говорителят на военните Даниел Хагари показа видео, на които се
Коментари Харесай

Израел: Намерихме команден център на Хамас под втора болница

Говорителят на военните Даниел Хагари сподели видео, на които се виждат взривни субстанции, жилетки с експлозиви, пушки, гранатомети и даже мотоциклет, който съгласно израелската страна е бил употребен в нападението на ислямистите на 7 октомври. Според него в мазето е ситуиран команден и надзорен център на ислямистите. Хагари съобщи още, че израелската войска е забелязала спонтанни пространства като кухня под „ Ар-Рантиси “, което може да значи, че Хамас държи там и заложници.

Преди това армията обкръжи с танкове най-голямата болница – „ Аш-Шифа “, в тунели под която командването твърди, че се намира щабът на Хамас. В постройката остават още 650 пациенти в очакване да бъдат евакуирани. Мениджърът на здравното заведение съобщи, че управлението се е обърнало към военните за извеждане на хората, само че досега няма отговор. Засега няма резултат и от договарянията за евакуация на недоносените бебета там, заяви БНР.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че „ болничното заведение би трябвало да бъде предпазена “. Той настоя за „ по-малко интензивни дейности към постройката “.

От Агенцията за палестинските бежанци към Организация на обединените нации пък оповестиха, че са получили информации, че израелската страна употребява учебни заведения и здравни заведения за военни интервенции. Агенцията ревизира известията.

Здравните управляващи в Ивицата Газа осведомиха, че броят на починалите палестинци от началото на войната на 7 октомври към този момент надвишава 11 200.

На този декор от Хамас обявиха, че ще пуснат 70 израелски заложници, в случай че бъде оповестено 5-дневно преустановяване на огъня.

„ Сделката зависи от цялостно прекъсване на какъвто и да е обстрел и безграничен достъп на филантропична помощ до всички точки на Ивицата Газа “, написа представителят на военното крило на групировката Абу Убейда в Телеграм.

В същото време от Хамас упрекнаха Израел, че бави опцията за реализиране на договорка за освобождение заложниците. Абу Убейда съобщи, че Катар се е опитвал да контракти стартирането на 100 души в подмяна на 200 палестински деца и 75 дами в израелски затвори. Условието за това е било същото като оповестеното в този момент - 5-дневно помирение и достъп на филантропичната помощ до хората, само че израелците са отсрочили отговора си. Друг представител на групировката сподели, че израелската страна непрестанно трансформира параметрите на вероятната договорка в последната минута.

След началото на войната Израел ускори интервенциите си в палестинската територия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР