Говорителят на Националната следствена служба Марин Маринов опроверга част от

...
Говорителят на Националната следствена служба Марин Маринов опроверга част от
Коментари Харесай

НСлС отрече да има заподозрени за взрива срещу колата на Гешев

Говорителят на Националната следствена работа Марин Маринов опроверга част от изказванията, изнесени от вицепремиера Иван Демерджиев във връзка гърмежа край кортежа на Иван Гешев от 1 май.

Демерджиев твърдеше, че към този момент " " за хипотетичния терористичен акт, до момента в който Маринов съобщи, че на този стадий в Национална следствена служба нямат такава информация - в случай че точно следователите дават отговор за събирането на доказателства и огледа на място.

На въпроси на публицисти той уточни единствено, че " всички версии и всяка информация, която ни попадне, ще бъде обследвана във всички аспекти ".

Това, което Маринов съобщи като лична оценка на теренния оглед, е, че мястото за слагане на гърмежа е подбрано съзнателно - преди изострен завой, на който водачите биха карали малко по-бавно.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева също отхвърли да удостовери дали службите имат съответни догатки за причинителите и поръчителите на гърмежа. Вместо това тя разгласи, че официално в наказателния развой нямало фигура на " обвинен ".

Той сложи под въпроси и редица други изказвания, стартирани в медиите през последните часове - от това дали гърмежът е бил с " минимум 3 кг тротилов еквивалент ", през типа на взривното устройство, до въпроса дали " израелски военачалник " в действителност е взел участие в огледа.

Само няколко часа по-рано шефът на Следствието Борислав Сарафов разгласи, че " първите резултати " от експертизите посочили, че става дума за самоделно устройство - нещо, което Маринов отхвърли да удостовери, като съобщи, че досега няма нито една изцяло подготвена експертна оценка след 15-часовия оглед, a ставало дума за " предварителна преценка ".

Той отклони и серия от въпроси за това дали бомбата е направена в България или чужбина, дали тя е задействана от дрон и дали осколките от взривната вълна са могли да пробият бронировката на автомобила на НСО.

Без отговор остана и дали Гешев в действителност е пътувал със фамилията си сега на гърмежа - съгласно Сийка Милева това е " нахлуване в персоналното пространство на основния прокурор ", макар че такава неофициална информация изтичаше без опровергаване през целия вчерашен ден.

От Национална следствена служба отхвърлиха да оповестят даже какви са вредите - в случай че има такива - по служебната кола. Отново въпросът остана отворен, откакто малко по-рано Иван Демерджиев разяснява, че не е имало " непосредствено попадение " в колата и по тази причина не е имало потърпевши лица.

Маринов не изключи изрично подозрението, изразено от Атанас Атанасов, че може да става дума и за инсценировка: " Това е една догадка, по принцип следствието ще бъде обективно, всестранно и ще се изследват всички вероятни версии ".

Сийка Милева съобщи, че по следствието ще бъдат привлечени и специалисти от чужбина, с цел да оказват помощ за съставянето на експертизите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР