Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред Дарик за работата

...
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред Дарик за работата
Коментари Харесай

Сийка Милева: Прокуратурата търси наказателна отговорност, другото е в полето на политиците

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева пред Дарик за работата на държавното обвиняване през 2020 година

- В края на всяка година се прави равносметка.
През тази първа година от мандата обявихте като цели оправянето с битовата престъпност, ало-измамите, както и задачата да покажете, че пред закона всички са равни. Да стартираме поред.

Ударихте ало-измамите. Преди дни беше разрушена следващата българо-румънска тайфа. Кой води все още в този мач или с други думи да го кажем - какъв е резултатът след първото полувреме?

- Без подозрение – значим е крайният резултат. Няма страна по света, в която престъпността да е изкоренена. Въпросът е тя да бъде сведена до равнища, които ясно демонстрират, че за страната е приоритет отбраната на нейните жители от незаконни похищения и изключително на уязвимите групи – възрастните хора, самотно живеещите, подрастващите.

Факт е, че имаме фрапантен спад при телефонните измами. Това е с помощта на систематичната работа през последните години на Специализираната прокуратура и бранш „ Измами “ в ГДНП . Сами виждате, че тези, които към момента се занимават с този тип престъпност, бяха принудени да се изнесат в прилежащи страни, откъдето да правят измами. Но последната акция, взаимно с румънските сътрудници, сподели, че сме твърдо решени да не допуснем това.

Освен разкритата група, част от която е оперирала от Букурещ, напълно неотдавна Специализираната прокуратура реализира присъди против други причинители на телефонни измами. Те възвърнаха парите, получиха и ефикасни присъди от по 2-3 години отнемане от независимост, откакто признаха виновността си.

Трябва да отчетем, че има забележим спад и при кражбите на моторни транспортни средства, и при така наречен стандартна престъпност като цяло . Всичко това е посредством и на стартиралите от началото на 2020-та година профилирани интервенции в цялата страна, които са над 1000. Тези, които търсят способи да омаловажат напъните ни посредством тенденциозни или иронични мнения, може би би трябвало да се видят очи в очи с жертвите на незаконно посягане върху последните им спестявания, пенсията или животните, които да вземем за пример обезпечават прехраната на възрастния човек. Държавата е длъжна да покаже, че е на мястото си, и да отбрани колкото се може повече възрастни хора. В същото време, няма по-голямо задоволство от това за един прокурор, следовател или служител на реда, да види насладата в очите на нуждаещия се, когато закононарушението е разкрито, виновниците са изправени пред правораздаването, а отнетото е възобновено. Видяхме го в навечерието на Коледа, когато за броени дни Районна прокуратура-София и Столична дирекция на вътрешните работи разкриха лъжец, чиито жертви бяха хора на над 80 години.

- Какво стана със листата на огромните приватизационни покупко-продажби и инспекцията, която обещахте да извършите, с цел да научат хората истината за приватизацията, даже към този момент да приказваме за изтекла отминалост пред закона?

- До момента ДАНС е изпратила материали за 85 приватизационни покупко-продажби. Работата продължава. Обемът в действителност е забележителен и би трябвало да бъде ясно, че прокуратурата не гледа на това като на акция, каквито опити за внушения се вършат. В същото време задачата на тези разбори никога не е да пречи на работата на функциониращите предприятия. Ясно е, че в случай че се открият данни за закононарушения, то отговорност ще се търси от тези, които са ги правили. Разбира се, в случай че законите го разрешават. Вярвам обаче, че болшинството от българите желаят да научат истината за приватизацията и за тези, които за сметка на страната и данъкоплатците са натрупали обилни материални активи.

- Неведнъж основният прокурор повтаряше, че няма недосегаеми за закона. Под ударите му попаднаха небезизвестни семейства, като Баневи, Бобокови, Божков, даже чиновници на президента. В същото време получихте упреци за това, че сте тенденциозни, а не разследвате премиера Борисов за записи и чекмеджета. Как отговаряте на тези рецензии?

- Прокуратурата не работи по лист, както неведнъж го разяснихме, работи на база доказателства и съгласно пълномощията й по закон. Но е показателно, че изброените, а и други, години наред са били считани за недосегаеми. Днес обаче са обект на следствия, което е още един мотив в интерес на това, че за нас всички са равни пред закона.

Що се отнася до записите и фотосите - единствено преди дни Специализирана прокуратура и Софийска градска прокуратура предоставиха подробна информация за резултатите от инспекцията и формираното досъдебно произвеждане. Дали това се харесва на едни или не се приема от други, не е тематика, която прокуратурата може да разисква. Нашата цел е търсенето на наказателна отговорност, когато са налице данни за закононарушения и надлежно има доказателства за съответен причинител. Всичко друго е в полето на политиците, които, няма подозрение, се възползват от това. Ние обаче с политика не се занимаваме.

- Колко и какви вреди на страната спести или предотврати до през днешния ден прокуратурата през тази една година? Спектърът беше богат - от боклуци и екология до укрити налози, пране на пари и хазарт.

- Интересен въпрос, който безспорно заслужава внимание и от специалистите от неправителствения бранш. Те сигурно могат да изчислят изгодите в стопански проект. Що се отнася до отпадъците – за жалост би трябвало да установяваме, че едвам след намесата на прокуратурата доста от нередностите, които са допускани, бяха прекъснати. А и когато приказваме за закононарушения, свързани с екологията, то там следите мъчно могат да се заличат и за жалост оставят трайни последствия върху живота и здравето на всички нас, на нашите деца и родители . Стотици тонове нелегално заровени рискови боклуци, в това число съдържащи олово, бяха открити през миналите месеци. Да се надяваме, че това ще възпре всички тези, които са имали желание да печелят за сметка на превръщането на България в сметище. Не, няма да стане!

За стотиците милиони от
хазарт, неплатени налози и такси, мисля, че обществото е наясно. За страдание, в сложни времена за стопанската система, в които се намираме, осъзнаваме какъв брой значимо е страната да съумява да лимитира данъчните измами, да събира съответните акцизи и такси, тъй като с тези пари се устоя опазването на здравето, образованието, заплащат се пенсии и обществени помощи.

- Отпадна концепцията за нова Конституция, само че въпреки всичко фигура на спецпрокурор, който да проверява основния прокурор, се обрисува да има. Управляващите към този момент облякоха своето виждане по въпроса в законопроект. Трябва ли Висш съдебен съвет да избира този прокурор?

- Най-важното в едно демократично общество е разделянето на управляващите. Българската прокуратура е посочила, че може да работи съгласно съответните разпореждания на Конституцията, Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс. Ясно и изрично посочихме кои са целите за нас – дейно правораздаване, бързо правораздаване, качествено правораздаване. Дали депутатите ще гласоподават ремонти в законите, които ще имат възпиращ резултат върху шофирането в нетрезво положение или след приложимост на опиати, или ще вкарат нова фигура, която ще има пълномощия „ да проверява “ основния прокурор, ще решат законодателите. Ние ще се съобразим с тяхното решение, в това число в случай че се стигне до избор на проверяващ магистрат, какъвто коства ми се, че няма на никое място в Европейския съюз. Прокурорите знаем какво ни би трябвало, с цел да отговорим на упованията на обществото и на бизнеса – законови промени, които да отстранен тромавия и тежко формализиран углавен развой. Така, както е в съвсем цяла Европа.

- Ако престъпността на улицата и по върховете беше главният фронт на прокуратурата, то 2020 отвори и втори подобен - епидемията. Коронавирусът ви нанесе и директни загуби - болестта погуби прокурори и следователи, потвърдени експерти. Видя се, че никой не е застрахован. Как отговаряте на това предизвикателство?

- Така е, с огромна тежест би трябвало да отбележим, че 2020-та се оказа година на невиждани тествания пред цялото общество, пред цялото човечество. Магистратите не вършим изключения. За страдание изгубихме сътрудници, измежду тях е уважаваният и обичан от всички нас – дългогодишният магистрат и член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет Евгени Диков.

Освен че няма по какъв начин прокуратурата да спре да действа, в тези сложни времена българските прокурори, следователи и правосъдните чиновници, интензивно се включиха в благотворителните начинания за обезпечаване на медиците и доброволците, на всички тези, които от първия ден се борят с това тежко заболяване. Не е въпросът в размера на даренията, значимо е, че те бяха навременни и всички сътрудници с подготвеност се включиха, както напролет, по този начин и в този момент. Радостна съм, че по самодейност на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България, успяхме да осигурим към този момент пет от по този начин нужните апарати за добиване на кръвна плазма. Предстои дарението на още три апарата. Увеличават се и магистратите и чиновниците, които откакто са преболедували, към този момент подаряват плазма. Това е най-малкото, което можем да създадем и ще продължим да го вършим, до момента в който е нужно.

- Епидемията от COVID-19 стресна ли престъпността, или я направи още по-брутална?

- Добре е, че пандемията от COVID-19, най-малко на този стадий, не съумя да докара до растеж на измамите. Помните при започване на рецесията упованията бяха, че ще зачестят опитите за злоупотреби, свързани с ковид. Явно хората са станали внимателни, заслуга за което имате и медиите. Вероятно заслуга имат и държавните органи, които сполучливо се оправиха с превантивната си роля. Факт е, че към този момент няма сигнали за злоупотреби с маски и дезифектанти, да вземем за пример, пазарът съумя да се контролира, въпреки да имаше много нарушавания и опити за всяване на суматоха. Важен приоритет оттук нататък ще е предварителната защита и недопускане на нарушавания, свързани с акцията по имунизиране. Тук, несъмнено, жителите още веднъж би трябвало да имат водеща роля – да бъдат извънредно деликатни, да не се поддават на "изгодни " оферти, както и да бъдат дейни в подаването на сигнали към органите на Министерство на вътрешните работи или прокуратурата . Уверявам ви, сътрудниците работят доста бързо и безкомпромисно.

Иначе за другата част от въпроса ви, по отношение на бруталността. Помня, че сътрудника ви Слави Ангелов стана обект на такова брутално нахлуване, точно когато в страната бе въведено изключително състояние. Г-н Иван Гешев дефинира побоя като провокация към държавността. Добре е, че обвинителният акт за този неприемлив акт на принуждение против свободата на словото към този момент е в съда.

Пред съда следва да бъде изправен и водачът, който лиши живота на Милен Цветков. Това е много тежко закононарушение и вярно сътрудниците повдигнаха обвиняване за съзнателно причиняване на гибел при ПТП. Всички знаем детайлностите, смисълът е да не позволяваме сходни похищения отсега нататък.

- Адекватно ли работи страната при оправянето с тази рецесия?

- Питате ме евентуално за рецесията с ковид? Като човек, чийто брачен партньор е доктор, имам своето мнение по този въпрос. Дори бих го разширила – вярно ли работят страните в Европа при оправянето с пандемията? Със сигурност отговорът не може да е еднопосочен. Но ми се желае в тази невиждана за всички ни обстановка да намерим път към единство, тъй като единствено дружно ще можем да се оправим. Надеждата за всички е, че с новата 2021-ва година и разширението на акцията по имунизиране, ще успеем скоро да преодолеем тези доста тежки за всички ни времена. И в случай че има нещо, което научихме през отминаващата година, то е това, че няма нищо по-важно за индивида от здравето и живота, на него и на неговите близки, на приятелите и сътрудниците му. Така, че дано бъдем здрави!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР