Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че

...
Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че
Коментари Харесай

ФБР ще разследва убийството на малтийската блогърка

Говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт съобщи, че Съединени американски щати осъждат "възможно най-категорично ужасния акт на принуждение, осъществен против " Галиция.

Американската страна окачестви убийството като "долно нахлуване " против кореспондент, посветил се на битката с корупцията.

"Отзовахме се бързо на настояването на премиера (на Малта) за помощ. Малтийското държавно управление и полиция са по отношение на ФБР по следствието и ФБР дава съответна помощ ", сподели Науърт. Тя прикани за "цялостно, транспарантно и без значение " следствие.

Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища посредством изтеклите в медиите "Панамски документи ", бе убита на 16 октомври с бомба, сложена в колата й. Нападението шокира Малта и бе наказано от водачите на Европейски Съюз, в това число от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Взривиха известна блогърка след обвинявания в корупция >>

Половин час преди гибелта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция.

Блогът й бе толкоз известен и авторитетен, че способства за експлоадирането на политическа рецесия, когато тя упрекна брачната половинка на премиера Джоузеф Мускат, че употребява компания заслон в Панама, в която са били импортирани суми от фамилията на президента на Азербайджан. Мускат отхвърли да е нарушавал закона и свика предварителни избори през юни, които бяха извоювани от неговата Лейбъристка партия, писа ден след убийството Ню Йорк Таймс, представен от Българска телеграфна агенция.

Европейското издание на новинарския уебсайт "Политико " наскоро включи Каруана Галиция в листата си на 28 души, които "формират и раздрусват Европа ". Сайтът я назова "блогърка хала " и съобщи, че тя сама прави работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва "Ню Йорк таймс ".

Синът на Галиция - Матю, упрекна премиера Мускат, че е забъркан в закононарушението.

Откровенията на Матю >>

"Майка ми беше убита, тъй като стоеше сред върховенството на закона и тези, които го нарушаваха ", сподели Матю Галиция.

По думите му, министър председателят Мускат е напълнил кабинета си с мошеници, а държавното управление толерира безнаказаността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР