Говорител на Европейската комисия се разграничи днес от становището на

...
Говорител на Европейската комисия се разграничи днес от становището на
Коментари Харесай

ЕК са разграничи от Димитрис Аврамопулос за Преспанското споразумение

Говорител на Европейската комисия се разграничи през днешния ден от мнението на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос за Преспанското съглашение. Аврамопулос е на мнение, че съглашението не пази еднообразно ползите на Македония и на Гърция.

Становището на Европейска комисия по съглашението бе признато единомислещо и единствено ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер, висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан имат думата по този въпрос, съобщи представителят. Европейска комисия е единомислеща, че съглашението взема решение един от най-старите разногласия в района и дава опция да се стигне до помиряване в цяла Европа, добави той.

Говорителят уточни, че Европейска комисия следи деликатно ратификацията на съглашението. Важно е единствено решението на гръцкия парламент довечера, нищо друго няма значение, заключи той.

Преспанското съглашение не е уравновесено и по тази причина е проблематично, споделя в изказване еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданството и някогашен министър на външните работи и на защитата на Гърция Димитрис Аврамопулос.

"Едно нещо е географското определение, с което всички държавни управления се съгласихме, друго нещо е историческото определение, което се постанова посредством съглашението. Народност и език значат национална същина и дават принадлежности да иредентистки националистически политики ", споделя Аврамопулос и прибавя, че гръцкото държавно управление е трябвало да потърси национално съгласие в самата Гърция, преди да пристъпи към съглашението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР