Говорим за индивидуален терористичен акт, извършен чрез взривяване, срещу високопоставено

...
Говорим за индивидуален терористичен акт, извършен чрез взривяване, срещу високопоставено
Коментари Харесай

Славчо Велков за съмненията около атентата срещу Гешев: Ако има инсценировка, схемата все някъде ще се пропука

" Говорим за самостоятелен терористичен акт, осъществен посредством взривяване, против високопоставено длъжностно лице, държавен чиновник от най-голям сан, ВИП личност, какъвто няма аналог в историята ни от последните 30 години след убийството на Андрей Луканов, само че той не беше настоящ политик все още на убийството. Ако има инсценировка с присъединяване на толкоз доста хора, схемата някъде ще се пропука и все ще изтече информация ",  сподели в изявление за  аудиокаста на  " Фокус "  , " Това е България ",   специалистът по антитероризъм Славчо Велков, като се базира на изнесените до този миг данни към акта.

" Разбира се, има и въпросителни за мен персонално, като това - в случай че е съществувала опасност, както твърдеше самият основен прокурор, че е имало отправяни неведнъж закани, за какво в автомобил, който е предмет на опасност, се возят членове на фамилията му? Но това към този момент е професионален въпрос на тези, които реализират защитата и които правят оценка степента на опасността ", посочи Велков.

На въпроса би трябвало ли да се разследва версията за инсценировка, както депутатът от коалиция " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " ген. Атанас Атанасов назова атентата, специалистът отговори: " Аз по принцип заобикалям да разясня мнение на неексперти. Това на ген. Атанас Атанасов или който и да е като него, не ме интересува, не за друго, а поради това, че казусът доста бързо влезе в политическия пейзаж и служи като някаква опорна точка за реализиране на други цели, защото знаем доста добре, че в този момент сега се вършат опити за образуване на държавно управление. Експертите като си свършат работата, ще се види доста добре защо става въпрос. Ген. Атанас Атанасов, който е някогашен прокурор, някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи и началник на тогавашната Национална работа за сигурност, знае доста добре, че в случай че има такава инсценировка с присъединяване на толкоз доста хора, схемата някъде ще се пропука и все ще изтече информация. Така че аз приказвам като специалист въз основата на това, което знаем, и не бих се заел да разясня мнението на политици, още повече, че те се стремят да изведат някакъв дял от това, което споделят, за личната си партия ".

Според специалиста, това, което знаем до момента, приказва за гърмеж: " Да, има въпросителни. Твърде евентуално е да е изтекла информация за придвижването на основния прокурор. Но аз си задавам въпроса, и бих го запитал и ген. Атанасов, тъй като ме ангажирахте с неговото име: кое е това страшилище човешко, което би подложило на подобен голям стрес личното си семейство - деца и жена, в случай че ги вкара в такава инсценировка, с цел да се героизира? ".

По думите на Велков, от време на време охраняваните обекти демонстрират оригиналничене и повлияват върху решението на екипите, които ги охраняват. Но фактът, че се е случило, демонстрира, че някой е имал информация кой и къде се движи.

" По какъв метод, аз не зная, това ще откри следствието. Дали е посредством образно наблюдаване, дали е посредством механически средства, които по някакъв метод са ситуирани на някое от транспортните средства от кортежа, дали пък не е посредством наблюдаване непосредствено посредством високотехнологично средство, каквито са дроновете – всичко е допустимо. Само едно не е допустимо, което ще ви го кажа със напълно лека подигравка, това, което твърдеше върховен полицейски началник, че на петата минута от приемането на сигнала мястото е било отцепено, като знам къде е мястото, като знам къде се намират полицейските сили, иска ми се да ги запитвам по какъв начин по този начин за 5 минути стигнахте от разстояние няколко десетки километра, за което евентуално не могат да ми отговорят ", добави той, като акцентира, че, без подозрение това е посягане, пробив в националната сигурност, без значение кой, по какъв начин и с какви подбуди го е направил.

" Дори ще кажа нещо, което не съм го споделил на никое място: даже да е по този начин, както споделя там военачалник еди кой си или политици, даже да е по този начин, то би било колосален акт пък въпреки това на държавен тероризъм, в случай че щете, тъй като никой не би рискувал човек да подложи фамилията си на такова тестване. Това е, което мога да ви кажа, и мисля, че то е задоволително ", добави специалистът.

Велков прави оценка осъществяването като  " квалифицирано добре ": " Намерено е комфортно място за осъществяване, съответният гърмеж, залагане, водене на колата, следене, задействане в избран миг от причинителя, а едвам поръчителите – за това следствието да открива.

Славчо Велков разяснява и въпроса дали има пробив в системата за защита на висшите държавници: " Системата за защита на висшите държавници е построена на правилото на оценка на опасността на живота и здравето им от специфична комисия с представители на всички служби. И явно, явно тука в тази ситуация има някакъв пробив по-скоро в това, че е изтекла информация за режима на придвижване на колата на целта, на обекта в тази ситуация, а останалото ние не го знаем. Така че не можем да излизаме с такива изказвания, тъй като в случай че е подобен, както се твърди, дръзновен атентат, терористичен акт, целта е жива в тази ситуация. Т.е. не е съумял актът. И в случай че има някакви пропуски те са на локално равнище в системата за защита ".

И оттук насетне ще се трансформират доста неща във връзка с защитата и сигурността на държавните мъже, по този начин най-малко аз мисля ", заключи специалистът по антитероризъм.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР