Готвят за консервация, реставрация и експониране къщата на Райна Княгиня

...
Готвят за консервация, реставрация и експониране къщата на Райна Княгиня
Коментари Харесай

Къщата на Райна Княгиня в София ще стане музей

Готвят за консервация, реституция и експониране къщата на Райна Княгиня в София. Четириетажната постройка се намира на ул. „ Софроний Врачански “ №119 в ж.к. „ Банишора “. Застроената й повърхност е 95,7 кв.м, а разгъната – 378 кв.м.
Обществена поръчка за задачата е оповестена от Район „ Сердика “ на Столична община, защото обектът е частна общинска благосъстоятелност.
Къщата, в която героинята от Априлското въстание е живяла в последните осем години, е в окаяно положение. Към момента тя въплъщава в огромна степен трагичния живот на една от най-бележитите българки – ушила знамето на Априлското въстание, първата дипломирана акушерка в България.

 
Обявена е за историческа единична недвижима културна полезност от локално значение през 2016 година. Сградата е и детайл на групова недвижима културна полезност, полумасивна – с каменни основи, тухлени стени и дървен гредоред. Строена е в първите години на ХХ век.
Липсват данни за началото на градежа, проекти, мемоари и каквито и да било други архивни документи за първичното й създаване и последващите достроявания, надстроявания и промени.
Знае се, че Райна Попгеоргиева е живяла в нея от 1909 година до гибелта си през м. юни 1917 година
 

Планува се консервация, експониране на постройката, като удостоверение за живота на Райна Княгиня, паметната плоча, отделяне на музей, отдаден на нея. Той ще е на първия наземен етаж, ще се оформи градина към къщата с цветна, храстова и дървесна растителност, с подобаващи култивиран детайли.
Парите за превръщането на къщата в музей на Райна Княгиня – 400 000 лв. са дарени от Института на свободните откриватели „ Хистореон “ (ИСИХ), измежду създателите и членовете на който са нейни потомци.
Според ИСИХ къщата в София, в тогавашния квартал „ Поборниците “ (днес ул. „ Софроний Врачански “), е издигната от самата Райна Княгиня и в нея тя е живяла със фамилията си след Освобождението.
Целта е да се отдаде дължимата респект на българската героиня и мъченица с показване на целия ѝ живот с нейния всеобхватен принос и жертвоготовност, както и приноса на нейното семейство и обкръжаващите я персони.

Накратко, първият етаж е очакван за музейна експозиция на фамилията на Райна Княгиня и на синовете ѝ. Ще бъде показано всичко, което е съхранено като фамилни реликви и мемоари от техните внуци, правнуци и роднини.
Към тази сбирка ще се причислят артефакти, свързани с тях от районния музей в Панагюрище и от Националния исторически музей.
Ще се акцентира върху търсене, класифициране и експониране на документи и артефакти, свързани с други известни и заслужили поданици на региона, заради което той е получил названието си „ Квартал на Поборниците ”.
 

Вторият етаж е плануван да се трансформира в музейна експозиция, отдадена на шопския район, обзет от Витоша, Люлин, Стара Планина, Вакарелските възвишения със селищата, намиращи се в тези масиви.
Този самобитен и извънредно забавен ландшафт има антична и богата история и просвета, като единствено археологическите разкопки в кв. " Слатина " и известното ни за „ Малката Света Гора ”, с десетките и манастири, скитове и руини, като Урвич, Боянската църква, Лозенските и Кремиковските манастири, са явления от международно историческо и културно значение, сочат от института.

 
Всичко - бита на шопите, на майсторите и на елементарните строители, на донорите и на зографите, може да бъде показано със средствата на актуалните връзки – в скици, фотоси, видео, макети, 3D модели и други На третия етаж, съгласно плана, ще се обитава библиотеката на ИСИХ, неговият административен, научно-изследователски и учебен отдел.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР