Готви ли се нова манипулация в изборния ден на социологическите

...
Готви ли се нова манипулация в изборния ден на социологическите
Коментари Харесай

Готви ли се нова манипулация на екзит полове след хвърковатата чета на Каназирева преди 4 години?

Готви ли се нова операция в изборния ден на социологическите изследвания, които изкарват екзит полове денем и първите публични резултати? Преди 4 години Пловдив влезе в учебниците по социология, откакто представители на „ Съюз за Пловдив ” обикаляха секциите и изкривяваха изследванията.
Прочетете още
Тогава се стигна до парадокса, че до 23:00 часа в изборния ден съгласно социолозите балотажът в Пловдив бе сред Здравко Димитров и Дани Каназирева. След като излязоха първите публични данни стана ясно, че всичко е било операция, а Каназирева е надалеч от второто място.

По информация на TrafficNews се готви нова офанзива на социологическите организации, а в главната е идеологът на схемата преди 4 години Владимир Кисьов. Последният бе част от „ Съюз за Пловдив ”, само че преди година той напусна групировката и мина към Вътрешна македонска революционна организация, където стана и локален ръководител.

Вътрешна македонска революционна организация и Кисьов са част от обединението, която издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив, като инструкциите към част от представителите на партията в изборния ден е още веднъж да обикалят  местата с анкетьори на социологическите организации. Идеята е в деня на вота, когато се пускат известия за междинни резултати по медиите да се вижда, че Славчо Атанасов отива на балотаж, което да въздейства на резултатите.

Схемата е следната – представител на партия вижда къде са позиционирани при започване на изборния ден секциите, в които организациите вършат екзит пол, и пускат хора, които нямат право да гласоподават в тези секции, само че пък влизат в тях.

След което те изясняват пред секционната комисия, че са объркали мястото си за гласоподаване и на излизане от секцията представят себе си като към този момент дали своят вот и могат да попълнят анкетна карта за екзит пол. Социологическите организации по решение на ЦИК би трябвало да са на три метра отвън секцията и надлежно нямат видимост какво се случва в нея.  Така благодарение на не повече от 40-50 души в целия избирателен ден  се съумява да направи социологическа операция.

Една от социологическите организации, която ще прави изследвания в деня на вота в Пловдив „ Маркет линкс ” е взела ограничения против сходни схеми.  Управителят на организацията Добромир Живков съобщи, че са наясно със схемата отпреди четири години.

„ Има разнообразни подходи и механизми за деформиране на социологическите  изследвания. Един от тях е този в Пловдив преди 4 години. Нашите екипи, които  ще са на място са инструктирани за вероятни операции. Това, което е било характерно за Пловдив е, че представителите на партията, които  обикалят секциите са упорствали да бъдат интервюирани ”, изясни Живков. Той добави, че от „ Маркет линкс ” съблюдават точната методология, като се интервюира съответния по ред гласоподавател,  който излиза от секция.

„ Също по този начин нашите  чиновници са инструктирани, в случай че виждат неправда, да алармират СИК, а при по-големи проблеми – ОИК и органите на ред ”, сподели Живков.

Резултатите от екзит половете въздействат на първо място на гласоподавателите в деня на вота, като на тях се дават и резултатите в първите часове след края на гласуването. Първите резултати от паралелните преброявания за локални избори излизат след среднощ и тогава се вижда действителна картина за подредбата на претендентите.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР