Готовността на служебното правителство да подготви законодателни предложения за подобряване

...
Готовността на служебното правителство да подготви законодателни предложения за подобряване
Коментари Харесай

Стефан Янев: Обмислят варианти за по-голяма финансова независимост на общините

Готовността на служебното държавно управление да приготви законодателни оферти за възстановяване на локалното самоуправление изрази министър-председателят Стефан Янев в границите на срещата му в село Поповица с членовете на Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България. Премиерът Янев уточни, че ще се обмислят разновидности за предоставяне на по-голяма самостоятелност, поправяне на финансовата рамка на общините и актуализация на финансовите принадлежности, оповестиха от държавната осведомителна работа.

„ Ситуацията е такава, че кметът не може да се грижи за личния си дом – общината “, посочи Янев. По думите му, с цел да се излезе от този омагьосания кръг, кметовете е належащо да дадат своите съответни оферти. „ Общото мнение, което слушам тук е, че се нуждаем от смяна в законодателство, от нас зависи да го споделяме на всеослушание и с ясни причини “, съобщи министър председателят. В рамките на диалога беше разискван и мощно затрудненият достъп на дребните обитаеми места до средства и финансиране посредством стратегии и евросубсидии.

Възможни решения на насъбраните проблеми в областта на родното селскостопанско произвеждане също бяха измежду главните тематики на днешната полемика. Министър-председателят Стефан Янев и кметовете на кметства показаха общото схващане, че е от огромно значение производството на артикули с локални първични материали и запазването достолепията на символни продукти. Кметовете на кметства подчертаваха върху нуждата стоките и услугите с марка „ Произведено в България “ да бъдат конкурентоспособни на пазара и се сплотиха към решението да се възстановят изискванията за произвеждане и опазване на българския усет и качество.

Пред премиера Стефан Янев кметовете на кметства споделиха и редица други проблеми, с които се сблъскват в работата си от разнообразни сфери – инфраструктура, екология, демография. По тематиката за изборите кметовете на кметства означиха неналичието на бюджет за предизборна акция и показаха също проблеми с напън и следен избор.

Кметът на Калофер Румен Стоянов благодари на премиера Стефан Янев за днешната полемика, за готовността на държавното управление да чуе проблемите на кметовете на кметства и дружно да се работи за решаването им. „ Искаме обитаемоте места да се развиват, да се усъвършенства методът на живот и да има условия за туризъм “, съобщи Стоянов. От името на Националното съдружие кметът на Боздуганово Гено Генов също изрази поддръжка към държавното управление. „ Тези срещи са доста отрезвяващи и дават действителната картина за положението на нещата в дребните обитаеми места “, съобщи от своя страна зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която също взе участие в диалога.

Преди срещата министър-председателят Стефан Янев означи пред публицисти, че делегираните бюджети са измежду главните проблеми на дребните обитаеми места. Министър-председателят означи, че като най-малки, кметовете на кметства са най-потърпевши, тъй като с изключение на от централизираното систематизиране на средства, значително са мощно подвластни от решенията на общинските кметове и общинските препоръки, с цел да получат средства.

По отношение на идните парламентарни избори министър председателят Стефан Янев съобщи, че досега организацията им протича добре. Министър-председателят изрази вяра, че в границите на идната седмица ще бъдат налични и по-голямата част от спомагателните 1500 машини за вота, което ще разреши да бъдат механически готови.

В рамките на визитата си в село Поповица министър председателят Стефан Янев посети Етнографския музей към читалището. Уредникът на музея Маринела Ставрева подари на премиера фотоси от детските му години. „ Роден съм Поповица, спомените ми са бледи, само че с топло възприятие към хората, които живеят в тук, към родната земя “, посочи още министър-председателят и добави, че когато има опция, посещава селото. Премиерът взе участие и в в Традиционния събор на Поповица, който се организира под мотото „ Празник на българския дух и обичаи в моето родно село “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР