Готов е първият обновен вагон по една от обществените поръчки

...
Готов е първият обновен вагон по една от обществените поръчки
Коментари Харесай

Проектът Сокол: Първият от вагоните по спорна обществена поръчка е готов

Готов е първият освежен вагон по една от публичните поръчки на БДЖ, които служебното държавно управление разгласи за проблематични - ремонт и рационализация на 15 вагона за близо 27 милиона лв., предава.

Изпълнителят твърди, че всичко е законно, само че са подготвени да продадат вагоните при положение, че страната не ги одобри.

" Срещу 2 100 000 лв. прототипът на по този начин наречения план " Сокол " е подготвен, макар сигналите против договорката. Работата по другите 14 вагона ще коства към 1 700 000 лв. за брой ", споделя шефът на компанията.

" Рамата е произвеждане на завода в Дряново, всичко останало е новоизградено, нови елементи, нови елементи, ново планиране. Ако някой не желае да го употребява, външни купувачи имаме, които незабавно ще ги купят вагоните ", съобщи Валери Димитров, шеф на Вагонен цех " Дряново ".

Заводът бе определен без конкурс с други претенденти въз основа на рядко употребявано условие от закона - благосъстоятелност на интелектуално право върху продукта.

" 84-86-та година са създадени тук вагоните Б84. През 2001 г, когато предприятието се приватизира, се закупуват и пасивите, и активите и има акт на регионалния шеф, той е предал собствеността ", споделя Димитров.

Още през лятото от Агенцията по публични поръчки обаче питат БДЖ кое и за какво постанова изпълнителят да има права върху остарял модел в поръчка за цялостна смяна. От Министерството на превоза са изготвили одит.

" Нередностите са в детайли отразени в одитния отчет, като главният извод в същия е, че посочените претекстове за избора на типа процедура всъщност са официални и голословни и довеждат до заобикаляне провеждането на открита процедура по реда на Закон за обществените поръчки ", оповестяват от министерството на превоза.

Въпреки отчета прокуратурата е отказала да образува следствие, прибавят от министерството. Заводът продължава работата по вагоните.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР