Готов е медицинският стандарт за съдебните медици, а утре ще

...
Готов е медицинският стандарт за съдебните медици, а утре ще
Коментари Харесай

Здравният министър Хинков: Не знам дали стандартът за съдебните медици ще реши казуса в Стара Загора

Готов е медицинският стандарт за правосъдните медици, а на следващия ден ще бъде разискван в Министерството на здравеопазването. Това изясни здравният министър проф. Христо Хинков по време на изключителната здравна комисия в Народното събрание. Депутатите се събраха, с цел да изслушат проф. Хинков за съществуването на одобрен медицински стандарт „ Съдебна медицина “ и съблюдаване на разпоредбите и процедурите при правенето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора с обезобразеното 18-годишно момиче.

По думите му следва публичното разискване на стандарта, който дефинира минималните наложителни условия към правосъдните медици. Стандартът е професионален протокол за работата на експертите, с цел да може да работят по-спокойно и несъмнено, добави министър Хинков. Той обаче надали би решил проблема в Стара Загора, сподели министърът.
" Считам, че казусът не е толкоз в стандарта и дали съществуването на подобен стандарт би решил по-добре въпросът в Стара Загора. Има текстове, които са се опитвали да операционализират проблеми, които са единствено медицински, би трябвало да има сложна оценка. Съдът е този, който взема под въздействие всички условия по обещано закононарушение ", изясни Хинков.

Преди него юристът по здравно право Мария Петрова изясни за какво е нужен медицински стандарт. " Никаква регулация няма тази здравна активност, законът е не запомнил за съществуването на лекарите-клиницисти. Те нямат правна рамка за своята работа,и няма надзор за тяхната активност ", съобщи Петрова. " Тази активност не е регламентирана по никакъв метод, не може да се търси отговорност ", сподели още юристът. Тя моли да се сътвори рамката на правосъдните лекари, с цел да може да се каже дали правосъдният доктор в Стара Загора е приключил работата си. По думите й би трябвало да има смяна в Закона за лечебните заведения, с цел да се сътвори първокласен стандарт.
Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов изясни, че правосъдните медици са хора, които работят по правила и познават законите на медицината и законите в страната. Наличието на стандарт би дал това успокоение на пациенти и лекари, счита Ангелов.

" За нас ще бъде доста значимо да разберем в елементи какви са аргументите да се случи това в Стара Загора. Този спор е просрочен, съдебно-медицинският стандарт лежи в Министерството на здравеопазването към този момент 3 години, може и повече. Лекарите свършили ли са си работата? Съдебният доктор дали е приключил работата си? ", пита Ангелов, като съобщи, че депутатите ще упорстват здравните управляващи да разпоредят инспекция в Стара Загора.

Да се направи стандарт за стандартите, предложи доктор Александър Симидчиев. Според него е значимо да има стандарт по какъв начин да се структурират стандартите. " Имаме проблем и в гастроентерологията и други специалности ", сподели Симидчиев. Той предложи да се направи тази дребна стъпка, която ще реши проблемите отсега нататък. " Добре е да имаме обща конструкция за всички стандарти. Апелирам да мислим по какъв начин превантивно да избегнем проблемите ", сподели той.
Министърът се съгласи, само че изясни, че изработването на стандарти не е от през вчерашния ден и има структури по какъв начин се вършат стандарти, които обаче не са признати.

Според Хинков има действащи 47 стандарти, само че основаването им е мъчно - мъчно се намира консенсус, има разнобой при обособените експерти. А и стандартите непрестанно се актуализират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР