Гостуваме ли на роднини в провинцията ще ни броят за

...
Гостуваме ли на роднини в провинцията ще ни броят за
Коментари Харесай

Министерството на холивудската туристка измисли: На гости на мама и баба - броят ни за туристи!

Гостуваме ли на родственици в провинцията ще ни броят за туристи. Това е записано в предлаганите промени от отрасловото министерство в Закона за туризма. На тях се опълчиха от 2 неправителствени организации и желаят да бъдат анулирани.

Димитър Канариев, ръководител на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие " цитира параграф 111 от спомагателните разпореждания на законопроекта, в който се показва какво е екскурзиант. Това е лице, което реализира туристическо посещаване с престой минимум 24 часа.

„ Целта на визитата на този екскурзиант може да бъде посещаване на родственици и другари, което допуска роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им вършат в полицията адресна регистрация и да се дефинират като туроператори или турагенти, като платят изискуемите по закона такси “, твърди браншовикът. Според Здравко Младенов, ръководител на Национално съдружие за отбрана притежателите на парцели „ сивия " бранш в туризма може да бъде преследван по други съществуващи законови механизми.

От министерството на туризма обясниха, че визитата за посещение на близки, родственици или другари би определило като екскурзиант единствено човек, който е отседнал в място за настаняване - хотел, мотел, интернат, туристическо населено място. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата аудиенция не изисква никакви финансови задължения като налози, такси и потребност да се записва като екскурзиант.

Определението за „ туристическо посещаване “, включено в предложенията за промени в Закона за туризма се прави главно със статистически цели и с цел да се уеднакви с определенията, изисквани от Световната организация по туризъм, прецизираха от отрасловото ведомство. На процедура няма съдържателна смяна с настоящия Закон за туризма, където определението на понятието „ екскурзиант “ включва идентични цели на туристическите визити. В проектозакона определенията са детайлизирани в сходство с интернационалните стандарти, акцентират от отрасловото ведомство.

От двете неправителствени организации желаеха още туристическото министерство да не се занимава с проблемите с шума в курортите, тъй като за това компетенции има здравното министерство. Димитър Канариев напомни още, че смяна в Закона за ръководство на Черноморскито крайбрежие задължава туристическото министерство да изготви критерии за диво къмпингуване. В тази връзка Здравко Младенов изиска опростени процедури, които да дават опция на притежателите на парцели, върху които нормално се разпъват незаконно палатки, да могат по опростена процедура да записват местата за бивакуване. По думите му от това ще завоюва и хазната и ще се вкара някакъв ред, написа "Монитор ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР