- Госпожо Славова, проблем ли е ниската средна заплата в

...
- Госпожо Славова, проблем ли е ниската средна заплата в
Коментари Харесай

Зорница Славова, ИПИ: Армията от чиновници расте с 10 000 за...

- Госпожо Славова, проблем ли е ниската междинна заплата в администрацията - у нас е 500 евро, до момента в който в Румъния е 600, а в Унгария - 700?

- Миналата и тази година заплатите в държавния бранш порастват доста по-бързо от тези в останалите сектори. Това демонстрират данните на Национален статистически институт. Друго значимо нещо е, че отчетите за положението на администрацията от 5-10 години става все по-къси. Намаляват с по 30-40 страници на петилетка! Няма никакви рекомендации, отпадат някои значими раздели и не се схваща какво е усъвършенствано. Не е ясно този отчет като излезе, какво се случва и какво се чака като усъвършенстване. Просто са създали отчет, който са били длъжни да създадат. Надали има доста хора, които да го четат годишно и да вникват, само че се вижда, че проблемите са едни и същи и няма предпочитание за смяна.

- Постоянно приказваме за понижаване на броя на държавната администрация, а цифрите демонстрират, че тя устойчиво се усилва. Защо?

- Последният отчет на Министерския съвет за положението на държавната администрация е с данни от 2016 до 2021 година Ако преди 5 година тя е наброявала 132 648 души, предходната година към този момент доближава 142 613. Увеличението е със 7,5%. Щатната бройка за 100 хиляди души население е скочила от 1868 на 2062 служители. Ако си спомним по време на рецесията 2009-2010 всяка година имаше наставления от министъра на финансите и премиера, че администрацията би трябвало да се понижи с 10%, с 15%.

Това обаче не се получава, тъй като има отпор от самата администрация. Първо, тъй като е директно наранена, по тази причина се противи на тези решения. Второ, тя си измисля работа и не може един човек " от горе " да реши кое е нужно и кое не. Тук приказваме за 2000 души на 100 хиляди население, от които всеки прави нещо - има някаква специализация. Дори за шефовете на отдели и дирекции към министерствата е мъчно да преценяват чия работа е доста нужна и коя е незаменима. И по този начин позволяваме толкоз огромно уголемение на администрацията.

- Излиза, че решенията се взимат от горе надолу и когато стигнат до ниските звена, желанията за успеваемост се разрушават?

- Така е. Имаме ясно наставление на министъра - би трябвало да се понижи с 10% броят на хората - правете, струвайте! Това в никакъв случай не се е случвало. Парадоксът е, че през тези години популацията понижава, а администрацията се усилва. И с всяка година имаме от ден на ден служители на човек от популацията. В същото време имаме и разширение на електронните услуги, които би трябвало да понижат тази претовареност, а в действителност става противоположното. Показателен е образецът, който го има не за първи път в отчетите, че когато администрацията изнася активност към някаква външна компания, тя в действителност дава част от работата си, само че не понижава личен състав. В отчета ясно се вижда - 25 администрации са изнесли 28 действия отвън себе си и отвън директното бюджетно финансиране и единствено в 3 от тях са съкратили най-малко един човек. При другите 22 администрации този човек стартира да се занимава с нещо друго. Това го виждаме непрекъснато - текат публични поръчки за подобен аутсорсинг и отново не понижават служителите.

- Има ли пояснение фактът, че високият клас компютри и техника не стигат до териториалните администрации?

- Това е реалност - скъпата техника е съсредоточена в централната администрация, макар че главният снабдител на услуги са общинските администрации. Те работят най-вече с хора и им трябват бързи и качествени машини. И тъкмо при тях по-късно доближава високият клас техника. Друго значимо нещо е, че администрацията всеобщо употребява стационарни телефони, които костват скъпо. За предходната година са платени 21 милиона лв. за тях. В доста администрации няма общ проект, с цел да се реализиран по-изгодни условия. В самия отчет се показва да се мине към мобилни услуги и да се търсят някакви групови пакети. Само телефонните диалози може да понижат разноските с милиони. Плащанията идват от данъкоплатеца и някак си няма никакъв блян за оптимизация. Както се случва с числеността, по този начин се случва и с дребните разноски, които виждаме да се вършат. И разноските се натрупат. Същото е и с изнасянето на действия и несъкращаването на личен състав - няма блян към оптимизация.

- Защо новоназначените чиновници не минават и през наложителното образование?

- В отчета за последната година се вижда, че единствено една трета от новоназначените са били обучавани. А това е наложително по Закона за държавния чиновник. Има и едно друго обвързване - висшите държавни чиновници да минават периодически курсове. И виждаме, че единствено 10% от тях са минали през такива. Става въпрос за малко и напълно не тежко образование и явно и това не се съблюдава.

- Можем ли да опишем държавната администрация като една тежка и комплицирана машина, която има своя инерция и мъчно се опитомява?

- Типично е и не е единствено за администрацията. Трябва твърда ръка, която да усъвършенства всичко това. Стигало се е досега, когато министърът е сплашвал локални администрации: " Няма да ви дадем новите компютри, в случай че не премахнете тези и тези режими! ". Помните ли, преди имаше едни противозаконни лицензионни разрешителни режими, които се желаеха от общинската администрация за някаква активност. След като тематиката стана известна, министърът им сподели, че няма да си получат новите компютри, в случай че не ги махнат. Кой къде махна нещо, а след това отново го върна, само че най-после отново си взеха компютрите. Сега можем да се надяваме услугите с електронизацията да станат по-добри и по-достъпни. Но когато системата забива непрекъснато, тъй като машините им не са висок клас, тогава не може да стане нищо. Докладът демонстрира, че нашата администрация в общи линии е механически обезпечена. И отново новите компютри отиват в централната администрация, която не работи с жители. Машината е огромна и отново не виждаме път напред, тъй като няма рекомендация, желание и блян към успеваемост.



Зорница Славова е старши икономист в Института за пазарна стопанска система. Работи в областите конкуренция, макроикономика, обществена политика и пазар на труда и обучение. Преди дни бе оповестен следващият годишен отчет за положението на държавната администрация. В централната влизат министерствата, държавните и изпълнителните организации и държавните комисии. В териториалната администрация са регионалните, общинските и администрациите по региони, както и профилираните териториални администрации. За 2020 година това са 142 613 души - с 10 хиляди повече от 2016 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР