Господин Стойков, извънредното положение, свързано с пандемията, е напът да

...
Господин Стойков, извънредното положение, свързано с пандемията, е напът да
Коментари Харесай

Длъжни сме да опазим здравето и работата на всички наши служители!

Господин Стойков, изключителното състояние, обвързвано с пандемията, е напът да пренареди стопанските системи в международен мащаб. Сред най-засегнатите сектори се чака да бъдат тези от автомобилната промишленост. Какво е ситуацията в нашата страна? <!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

- Автомобилният бизнес е измежду най-засегнатите браншове освен в България, само че и в международен мащаб. И тук имам предвид както продажбата на нови коли, по този начин и дейностите, свързани с тяхното сервизно обслужване. От началото на изключителното състояние в България се усети ненадейно понижаване на динамичността в нашия бранш. Потребителите отсрочват своите проекти за покупка на коли, което е напълно натурален ход при обстановката на неустановеност, в която се намираме сега. Това се вижда и от формалните данни за продажбата на нови коли в България, с които разполагаме. За миналия месец те означават спад от 50% по отношение на месец март‘2019, като пазарът се движеше с естествени темпове през първите два месеца на годината. Няма по какъв начин тази обстановка да е друга и за "Българска Автомобилна Индустрия " ЕАД. Близки до нашите са данните от Англия, където регистрираният спад на месечна база е близо 44 на 100. Все още няма публични данни за останалите европейски страни, само че упованията са за спад в границите на 40-50%, като за настоящия месец спадът може да до стигне 90%, както се случи в Китай.

В качеството си на формален дистрибутор на китайския авто производител "Great Wall Motors ", както и на китайския производител на рейсове „ Yutong Bus “ за България, компанията, която представлявате евентуално е била измежду първите у нас, които са усетили опасността пред бизнеса ви. Каква беше първата ви реакция?<!--![endif]--> <!--![if-->

- Първата реакция на компанията ни беше обвързвана с гарантиране на сигурността както на нашите чиновници, по този начин и на всички наши клиенти. Дилърските и сервизните центрове не престават да работят. Предприели сме редица превантивни ограничения, които са в сходство с противоепидемичните условия на здравните управляващи в страната. Дилърските и сервизните ни центрове се дезинфекцират постоянно, а с цел да се избегне скупчването на хора, клиентите се обслужват след авансово записан час. От предходната седмица въведохме и услугата за така наречен мобилно сервизно обслужване, която разрешава на клиентите да заявят ремонт на автомобила си от дистанцията на техния дом. Това, което би трябвало да създадат е да се свържат с оторизиран сервиз на марката Great Wall или Haval, да уговорят приемането на автомобила на комфортно за тях място и време. След привършване на ремонтните действия, автомобилът се дезинфекцира директно преди да бъде предаден на клиента.

Също по този начин като социално-отговорна компания, Българска Автомобилна Индустрия даде два лекотоварни автомобила Great Wall Steed 6 на Регионален инспекторат София и на общинското дружество „ Социален патронаж “. Те ще бъдат употребени безплатно от чиновниците на институциите, които вземат участие интензивно в битката против разпространяване на COVID-19.

Вече излезе информация, че предприятия от този отрасъл пренастройват своите производства. Имате ли хрумвания в тази посока?<!--![endif]--> <!--![if-->

- Намаленото търсене на нови коли се отразява директно и върху тяхното произвеждане. Първите сигнали за прекратяване на индустриалния развой в редица европейски автомобилни фабрики се появиха още в края на предишния месец.

Аналогична беше и обстановката при нашите китайски сътрудници – Great Wall Motors и Zhengzhou Yutong Bus Co. Както знаете, Китай беше първата страна, наранена от COVID-19. Разрастването на епидемията там докара до краткотрайно прекратяване на индустриалната активност на нашите сътрудници. Но към този момент мога да заявя, че от средата на предишния месец производството на коли и рейсове в Китай е възобновено. Надявам се, че това ще се случи и в Европа при нормализиране на ситуацията и преодоляване на разпространяването на тази зараза.

Спецификата на работата в компании от този отрасъл изисква те да разполагат със съществени експерти. А както знаем, те не се намират под път и над път. Как ще се справите с предизвикването да ги задържите при вас?<!--![endif]--> <!--![if-->

- Приоритет на компанията, както към този момент споделих е сигурността на всички наши чиновници, само че и тяхното опазване. На този стадий не планираме понижаване на техния брои. Предизвикателството, пред което сме изправени и ние, и доста други компании и бизнеси сега е голямо, само че всеки един би трябвало да откри метод да го преодолее, с цел да може да продължи своята активност след завръщането към естествения темп на живот и на работа.

<!--[if--> <!--[endif]--> В последните дни страната показва угриженост към проблемите на българския бизнес и заявява помощта си към него. Колко съответна е тя и по какъв начин оценявате решенията, признати в тази посока? <!--![endif]--> <!--![if-->

- След последните промени, мога да кажа, че подхванатите от държавното управление ограничения в действителност целят да подкрепят бизнеса и на първо място фирмите, които държат на чиновниците си и желаят да запазят техните работни места след привършване на тази рецесия.

Прогнозите за положението на българските компании и за провалите върху тях след края на изключителното състояние се лутат сред откровения скептицизъм и крайния оптимизъм. Какви са Вашите упования за развиването на бранша, в кой т о работите и по кое време смятате, че той ще може да се стабилизира до равнищата отпреди рецесията? <!--![endif]--> <!--![if-->

- Поради спецификата на нашия бранш въздействието на подхванатите досега ограничения беше усетено незабавно. Колко дълго ще продължи спада на пазара на нови коли и какъв брой огромен ще бъде той, зависи от това, какъв брой дълго ще продължи сегашната обстановка. Но ние сме наясно, че даже и по-късно ни чакат няколко по-предизвикателни месеца, които ще бъдат свързани с преобладаващата неустановеност за огромна част от потребителите.

Мога да направя паралел с рецесията от 2008 година, когато продажбите на нови коли също означиха спад от над 50 на 100. В идващите няколко години търсенето последователно нарастваше, само че по този начин и не бяха достигнати равнищата отпреди това. Въпреки това нашата компания продължава да работи по бъдещо пускане на KD произвеждане на електрически транспортни средства.

Бихте ли се наел да погледнете в бъдещето на българската стопанска система оттук нататък?

<!--![endif]--> <!--![if--> - На този стадий е доста мъчно да се вършат каквито и да е прогнози. На първо време би трябвало да се види какъв брой дълго ще продължи изключителното състояние, ще се вкарат ли по-строги или разхлабващи ограничения за бизнеса. След което да се проучват последствията и да се мисли по какъв начин да бъде преодоляно тяхното влияние върху българската стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР