Господин Петков, един от приоритетите Ви по време на мандата

...
Господин Петков, един от приоритетите Ви по време на мандата
Коментари Харесай

Теодор Петков: Ремонтирахме всички училища в район Витоша

Господин Петков, един от целите Ви по време на мандата като кмет на регион " Витоша " бяха ремонтите на учебни заведения. С какъв брой актуализирани учебни заведения ще се похвалите за последните четири години?

Да, в действителност вложихме доста в поправки, създаване и възобновяване на образователната инфраструктура на територията на регион Витоша. През последните четири години успяхме да санираме всички здания на учебни заведения като се изключи 2 СУ, заради независещи от нас аргументи, защото имаме подготвен план и готово съфинансиране.

В учебното заведение в кв. Бояна напълно санирахме постройката на 52 ОУ „ Цанко Церковски “, направихме главен ремонт на покрива и подменихме ВиК и ОВИ системите в постройката. Основен ремонт и ново съоръжение има и лекарския кабинет в учебното заведение.

В учебното заведение в кв.Княжево също успяхме да санираме постройката, да правим ремонт на физкултурния салон и може би най значимото да ремонтираме напълно двора му, който не бе ремонтиран откогато е основано учебното заведение, там също лекарският кабинет е напълно ремонтиран и с ново съоръжение.

В 5 ОУ „ Иван Вазов “ в кв. Павлово санирахме постройката на учебното заведение и изградихме футболно игрище с изкуствена настилка и в това учебно заведение успяхме да ремонтираме и подменим оборудването на лекарския кабинет.

Изключително значимо бе да успеем да санираме постройката на 86 ОУ в с.Владая, защото там учебното заведение е огромно, с малко деца, и през зимните месеци беше мъчно да бъде затоплена постройката. Този проблем към този момент е решен и децата и учителите ще са добре. Там също сме направили ремонт на лекарския кабинет

В момента завършваме построяването на нова постройка към 64 ОУ в кв. Симеоново. Там построяваме напълно нов физкултурен салон, защото до този миг учлището нямаше естествен салон. В допълнение построяваме и пет класни стаи, защото броят на децата непрекъснато се усилва.

Допълнително сме направили голям брой по-малки поправки. В с. Мърчаево направихме напълно нова отвесна планировка на двора със спортни площадки и футболно игрище, във 2 СУ изградихме отводнителна система на двора и ремонтирахме физкултурния салон.

Защо за Вас е толкоз значима просветителната инфраструктура?

Училището е мястото, където нашите деца прекарват съществена част от времето си и получават най-вече. Според мен учебното заведение би трябвало да има нужните условия както децата да се чустват удобно, да имат естествени топли и осветени класни стаи, да имат естествен двор и физкултурен салон, по този начин и за учителите, които да могат да преподават в естествена среда.

Един от огромните проблеми на столицата е неналичието тук-там в детските градини. Какъв е Вашият принос за решаването му?

В последните четири години успяхме да отворим две напълно нови градини на територията на регион „ Витоша “ - една в кв.Драгалевци и една в кв. Бояна, до края на този месец ще завършат и разширенията на 37 ДГ в кв. Павлово и 60 ДГ в кв. Княжево. Увеличаваме потенциала и на двете градини, правим и поправки на дворовете на градините. Следващата седмица ще стартира и разширението на 4 ДГ в с. Владая. Както и в учебните заведения, във всички детски градини на територията на региона са осъществявани и по-малки поправки.

Читатели Ви похвалиха, че в съвсем всички квартали и села на региона сте построили или ремонтирали детски и спортни площадки. Къде още има нови места за спорт и отдих на дребни и огромни?

Да, това бе различен приоритет в работата ми като кмет през последните четири години. Наистина нови детски площадки изградихме във всеки един квартал и село на региона. Същото вършим и със спортните площадки вид фитнес навън, които също сме построили във всички квартали и села. Успяхме да облагородим и няколко от съществуващите спортни обекта на територията на региона. Например направихме футболни стадиони с изкуствена настилка в кварталите Княжево, Драгалевци и с. Владая. Поддържаме баскетболното игрище на ул. Красна китка в кв. Павлово, както и стадионите в Бояна и Княжево.

През зимния сезон проблем в региона се явява замърсяването на въздуха от семействата, които всеобщо се отопляват на дърва и въглища. Какво се прави по този въпрос?

През идната година ще стартира замяна на котлите, които изгарят дърва и въглища, това ще се случи по стратегия от Столична община, в районната администрация са подадени съвсем 700 заявки за замяна. Старите котли ще бъдат сменени с газови, електрически или пелетни.

Разкажете за спортните събития, които организирате в региона.

Близостта с планината и множеството терени за спорт подготвят регионът да бъде хазаин и уредник на много спортни събития. През зимния сезон регион Витоша провежда единственото районно ски съревнование, в което взимат присъединяване всички ски клубове и поданици на региона. Обикновено в него взимат присъединяване над 250 души от всички възрастови групи. То е един самобитен празник на ски спорта. През пролетните, летните и есенните месеци районната администрация поддържа по разнообразни способи голям брой надпревари по тичане - Обиколката на Витоша, скоростно нанагорнище на Копитото, По стъпките на Алеко и други и вело-състезания Княжево ХО, шампионати по футбол и други. През последните четири години районната администрация поддържа и спортните клубове, като ФК „ Витошки гранит “, ски клуб „ Драгалевци “и други.

Вие сте един от дейните районни кметове във Facebook. За какво най-често се обръщат жителите към Вас в обществената мрежа?

Да, в действителност е по този начин още в предходната предизборна акция главен канал за връзка, който избрах, бе Facebook, тъй като дава опция за бърза връзка. Още от първия ден на мандата ми като кмет на региона започнахме да развиваме страница на районната администрация, която да дава опция на жителите на региона да ни подават сигнали, да ни задават въпроси, а ние от наша страна да имаме опция да разпространяваме информация до огромен брой хора. Към момента тя е с над 4000 почитатели. Страницата на районната администрация членува в съвсем всички квартални групи и дава отговор на 100% от изпратените известия сега до общината са писали съвсем 1000 души с най-различни запитвания.

С какви проблеми се сблъскахте по време на мандата си?

Проблемите в региона са от най-раличен темперамент, това е по този начин, тъй като той се състои както от села - Владая и Мърчаево, кварталите от под Витошката яка - Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево, Малинова котловина, Павлово-Бъкстон и чст от Карпузица, които пък са остарели квартали и Манастирски ливади Запад, елементи от Карпузица и Малинова котловина, които са напълно нови квартали. Всеки един квартал или село има своите характерни проблеми, това се дефинира и от географията, и от вида поданици, тъй като в някои квартали като Манастирирски ливади запад да вземем за пример жителите са най-вече млади фамилии, те имат разнообразни потребности. Най-големият проблем остава транспортната инфраструктура и в частност вътрешнокварталните улици, които са с голяма дължина и средствата в никакъв случай не доближават, с цел да бъдат построени или ремонтирани всички.

И последно - към този момент обсъдихме какво успяхте да извършите по време на мандата си като кмет на регион " Витоша ", а какво не успяхте? И за какво? Какво ще извършите първо, в случай че спечелите изборите на 27 октомври?

Голяма част от задачите, които бях сложил през 2015 г,. са изпълнени, несъмнено, има и такива, които не съумях. Пример за това е санирането на 2 СУ, само че казусът там пристигна от националния поверителен екофонд, ще финансира плана през 2020г.

През идващите 4 години съм сложил цели за всеки един квартал и село, тъй като, както споделих, проблемите на обособените обитаеми места са доста разнообразни.

(автор Александър Андреев)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР