Горските пожари в Сибир се разрастват - дотук те са

...
Горските пожари в Сибир се разрастват - дотук те са
Коментари Харесай

Огънят в Сибир предвещава "ерата на пожарите"

Горските пожари в Сибир се разрастват - дотук те са обхванали 3 милиона хектара повърхност. И не е единствено Сибир: горските пожари ще зачестяват. Те са предвестници на нова епоха, която учените назовават пироцен - " ерата на пожарите ", написа " Дойче веле ".

Йохан Георг Голдамер изследва горските пожари в Сибир повече от 25 години. Още през 1993 година професорът предвижда, че пожарите ще зачестят - в мащабите, които следим през днешния ден. " Твърде дълго политиците пренебрегнаха нашите предизвестия ", споделя той за Дъждовни води. Ученият, който управлява Глобалния център за наблюдаване на пожарите (GFMC), част от Института за химия " Макс Планк " към Университета във Фрайбург, е един от най-търсените експерти в тази област в света.

В четири съветски района е оповестено изключителното състояние. Заради аномалните горещини огънят продължава да се популяризира. По данни на съветските управляващи горски пожари бушуват на голяма повърхност - над 3 млн. хектара. Първоначално държавното управление в Москва пренебрегва казуса, преди да реши да предприеме нещо. Част от проектите за справяне със обстановката плануват основаването на неестествен дъжд.

" Няма потребност да се гаси всеки горски пожар "

Голдамер обаче не счита, че всички пожари би трябвало безусловно да бъдат потушавани. Той изяснява, че това " догматично " разбиране е било публикувано по времето на Съюз на съветските социалистически републики: " Тогава страната разполагаше с потенциали. През лятото приблизително по 500 самолета дневно бяха употребявани за разкриване, наблюдаване и надзор на пожарите във въздуха. "

Днес тази доктрина през днешния ден е отживялост. Дори един съветски губернатор назова опитите за гасене на отдалечените горски пожари " безсмислени ". Това изказване провокира отвращение в Русия, защото хиляди хора са директно наранени от пожарите. Вятърът духа от неподходящи направления, в резултат на това няколко града са обхванати от плътна димна завеса. Според Голдамер в думите на губернатора има и " известна доза горчива истина ", защото просто няма задоволително пари за битка с горските пожари.

Нова специалност: управител по пожарите

Големи горски пожари постоянно е имало: през 1915 година шест милиона квадратни километра съветска територия са били обгърнати в смог в продължение на седмици, споделя професорът и прибавя, че от време на време горските пожари имат и градивен детайл, защото предизвикват естествения напредък на дърветата. Но поради неналичието на стабилно горско стопанство и климатичните промени на доста места времето за естествено възобновяване не е задоволително. В северната, така наречен бореална, зона (тайгата) процесът лишава няколкостотин години.

Затова съгласно учения отговорът на предизвикателство с горските пожари би трябвало да бъде засилено образование на фрагменти, които могат да намират научно решение на казуса. Понякога е мъчно да се разграничи " потребният " от разрушителния пожар. Заедно със своите сътрудници ученият предлага да се вкара нова специалност - " управител по пожарите ". Той си ги показва като хора, които имат познания по екология и в същото време познават техниките и технологията на противопожарната защита. Това също се отнася и за Германия, където екипите на доброволческите или професионалните пожарни служби не имат тези специфични знания.

Сателитните наблюдения демонстрират, че горските пожари засягат от 300 до 600 млн. хектара годишно. Те освен че вредят директно на здравето на хората, само че са рискови и за човечеството в дълготраен проект, тъй като трансформират трагично ландшафта.

Добре пристигнали в пироцена - " епохата на пожарите "

Тези и други трендове са предвестници на нова геоложка епоха, счита Голдамер. " Ние живеем в антропоцена (по холандския академик Пол Круцен). Но тази ера си отива, с цел да бъде заменена от идната, която ние от нашата общественост назоваваме пироцен - " епохата на пожарите ".

Светът не е квалифициран за новите провокации, свързани с горските пожари, счита Голдамер. " През последните 40 години горските пожари въобще не представляваха проблем в Германия. Но пожарите през предходната и през тази година в Мекленбург-Предна Померания бяха извънредно съществени, въпреки да не засегнаха големи територии. Те единствено демонстрираха, че в Германия не сме задоволително готови да се оправим съответно с сходна обстановка. " В Германия към 10 милиона хектара са гори, а в Русия те са 130 пъти повече - 1.3 милиарда хектара.

Но най-малко в западния свят нещо се трансформира, споделя Голдамер. " Вземете митингите под мотото " Петъци за бъдеще ", които слагат политиката под напън. И политиците започнаха да реагират, тъй като пораства и осъзнаването, че смяната в климата е реалност и че това е нещо доста рисково ", споделя в умозаключение Йохан Георг Голдамер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР