Горските пожари, които бушуват през последните седмици в Европа, най-вече

...
Горските пожари, които бушуват през последните седмици в Европа, най-вече
Коментари Харесай

Досега през тази година в ЕС горски пожари са изпепелили повече площи, отколкото през цялата минала година

Горските пожари, които бушуват през последните седмици в Европа, най-много в западните елементи на континента, обхванати и от гореща вълна, към този момент са засегнали повече територия спрямо цялата 2021 година, съгласно Европейската осведомителна система за горски пожари, съобщи Франс прес.

В двадесет и седемте страни членки на Европейския съюз пожарите са унищожили общо 517 881 хектара от началото на годината (според данни към 16 юли), т.е. малко над 5000 кв. км - еквивалентни по повърхност на френския департамент Майен, или на островите Тринидад и Тобаго на Карибите.

През цялата 2021 година, също белязана от многочислени пожари в Италия и Гърция, в страните от Европейски Съюз са изгорели 470 359 хектара (4700 кв. км), съгласно систематизираните данни на Европейската осведомителна система за горски пожари.

Ако наклонността се резервира, 2022 година ще изравни или задмине 2017 година -  най-лошата откъм пожари година в Европейски Съюз от основаването на Европейската осведомителна система за горски пожари през 2000 година до момента. През 2017 година цели 988 087 хектара или съвсем 10 000 кв. км с растителност бяха изпепелени - повърхност, равняваща се на територията на Ливан.

" Ситуацията е по-лоша от предвижданото, даже чакаме температурни аномалии с помощта на метеорологичните прогнози в дълготраен проект ", изясни пред Агенция Франс Прес Хесус Сан Мигел, координатор на осведомителната система, който акцентира, че " горещата вълна е решаваща в обстановката и явно е обвързвана с климатичното стопляне ".

Около 40 000 хектара изгоряха във Франция от началото на годината по отношение на малко над 30 000 хектара за цялата 2021 година В Испания тази година изгоряха до момента над 190 000 хектара по отношение на съвсем 85 000 хектара през 2021 година В Португалия изгоряха до момента тази година над 46 000 хектара по отношение на 25 000 през предходната година.

Дори в страни, които не са привикнали с горски пожари, като Англия, където температурата за първи път минаха 40 градуса по-рано през седмицата, се следи повишаване на засегнатите площи - над 20 000 хектара бяха унищожени там от началото на годината по отношение на едвам 6000 през 2021 година, демонстрират още данните.

" Осъзнаваме, че това лято ще бъде мъчно и се готвим за това, което ни следва. Не сме даже преполовили сезона на пожарите ", акцентира Сан Мигел като подсети, че " преди сезонът се е ограничавал сред юли и септември, само че в този момент имаме по-продължителен интервал и доста интензивни пожари. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР