Горски пожари в Хавай: Ръководителят на извънредните ситуации на Мауи подаде оставка след критики срещу сирените

...
Ръководителят на управлението на извънредните ситуации на Мауи напусна един
Коментари Харесай

Ръководителят на управлението на извънредните ситуации на Мауи напусна един ден, след като защити неуспеха на своята агенция да активира алармената си система при фаталния горски пожар миналата седмица.

Херман Андая, който нямаше предишен опит в управлението на извънредни ситуации, посочи "здравословни причини" за подаване на оставка.

В дните след това жителите на Хавайския остров казаха пред BBC, че по-силна реакция при извънредни ситуации би могла да спаси повече животи.

Поне 111 души са обявени за мъртви. Стотици все още са в неизвестност.

Усъвършенстваната система на Мауи, която включва 80 сирени около острова, се тества на първо число на всеки месец, нейният 60-секунден сигнал е нормална част от живота в Лахайна . Но в деня на пожара те запазиха мълчание.

В сряда шефът на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи г-н Андая настоя, че не съжалява за това решение.

Той каза, че се страхува, че сирените - най-често звучащи за цунами - биха изпратили някои в Лахайна да избягат на по-високи места, потенциално на пътя на бързо движещия се огън.

Но в Лахайна в четвъртък никой от жителите, които говориха с Би Би Си, не прие това обяснение, като каза, че сирената би предоставила решаващо предупреждение за наближаващата опасност.

В деня на пожара мнозина в Лахайна си бяха у дома без електричество поради силните ветрове, причинени от близкия ураган Дора. И текстово предупреждение, изпратено от окръга, беше до много жители, които са загубили услугата.

"Сирените трябваше да бъдат пуснати", каза Шерлин Педроза в Lahaina. 20-годишната г-жа Предроза загуби семейството си в пожара миналата седмица.

"Това щеше да предупреди поне някои хора, заседнали в къщата си - работата беше изключена, училището беше изключено - щеше да ги предупреди да излязат."

Когато свърши да говори, г-жа Педроза забеляза съсед от Лахайна, Алфред „чичо Ал“ Дасуго, когото не беше виждала от пожарите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР