Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа. Скоро

...
Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа. Скоро
Коментари Харесай

Европа в пламъци: 90 000 евакуирани в Гърция, пожарите във Франция се виждаха от Космоса

Горски пожари с невиждана активност и жестокост обгърнаха Европа. Скоро светът ще бъде неразпознаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени, твърди английски академик.

„ Ужасните горещи талази са единствено началото. Трябва да приемем какъв брой трагична е обстановката, преди да опитаме да предотвратим световната злополука. Твърде дълго пренебрегвахме експлицитните предизвестия, че възходящите въглеродни излъчвания рисково нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето блаженство под формата на стихии, наводнения, суши и горещи талази, които елементарно ще надминат сегашните крайности “, споделя Бил Макгуайър в изявление за „ Гардиън “.

Най-сериозна бе обстановката с горските пожари във Франция, Испания и Гърция.

Франция

Жители и летовници напуснаха градове и села във Франция. Повече от 10 000 души бяха евакуирани.

Във Франция 1000 пожарникари и 10 самолета се пробват да лимитират два пожара в югозападната част на страната макар високите температури и мощните ветрове. Наложи се да бъдат евакуирани 11 300 души и бяха опустошени борови гори по атлантическото крайбрежие на страната.

Големите пожари във френския винен район Жиронд се виждаха от Космоса. Там бяха изпепелени 20 хиляди хектара, а близо 40 хиляди души трябваше да изоставен домовете си.

Испания

Екстремните горещини в Испания предизвикаха гибелта на над 500 души. Близо 200 000 хектара гори са били унищожени от пожари до момента тази година, повече в сравнение с във всяка друга нация в Европа.

В Южна Испания, покрай Коста дел Сол, към 2300 души трябваше да бягат от горски пожар, разпространяващ се в хълмовете Михас. Почиващите на плажа в Торемолинос видяха огромни кълба пушек, издигащи се по хълмовете, където няколко самолета се бореха с пламъците.

Гърция

Над 100 горски пожара избухнаха в Гърция. Най-тежка бе обстановката на остров Крит. В гръцката столица Атина пламъците изпепелиха къщи и постановиха евакуация. 90 000 души стигна броя на евакуираните в резултат на пожарите, които избухнаха в няколко области към Атика.

Голям пожар избухна и на гръцкия остров Лесбос. Пламъците са стигнали до обитаеми места, няколко къщи бяха унищожени. Огънят на Лесбос е унищожил към 1700 хектара земя.

Португалия

Поругалия пострада изключително тежко от пожарите. Повече от 3000 пожарникари се бореха против стихията дружно с доброволци, обезверено опитващи се да спасят домовете си от няколкото пожара, вилнеещи в цялата страна поради рисковите температури и сушата.

Португалската социална телевизия заяви, че площта на опожарените от началото на годината земи към този момент е надвишила регистрираното за цялата 2021 година

Чехия

Министърът на вътрешните работи на Чехия съобщи, че министерството е поискало помощ от Германия и Словакия за потушаването на пожар в Националния парк Ческе Свикарско на чешко-германската граница.

Пожарът, който стартира в неделя, е изпепелил 30-35 хектара горски площи, а две селища в региона са евакуирани.

Германия

Изключително горещото време в Германия аргументи горски пожари в източните провинции Бранденбург и Саксония. В южната част на Бранденбург повече от 150 пожарникари се бореха с огъня на повърхност от към 800 хектара. Над 600 души локални поданици бяха евакуирани поради огнената буря.

Източник: бТВ

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР