Горната камара на японския парламент одобри търговско споразумение със САЩ,

...
Горната камара на японския парламент одобри търговско споразумение със САЩ,
Коментари Харесай

Япония одобри търговско споразумение със САЩ

Горната камара на японския парламент утвърди комерсиално съглашение със Съединени американски щати, което ще влезе в действие от идната година, осведоми The Japan Times.

Споразумението, контрактувано сред премиера Шиндзо Абе и президента Доналд Тръмп през септември, беше прокарано в долната камара през предишния месец.

Белият дом разгласи, че не е належащо да се съветва с Конгреса, което значи, че процедурите в двете страни са завършени.

Тръмп упорства за съглашение като метод да понижи големия търговски недостиг с Япония и да подкрепи американските фермери, които са в неизгодно състояние по отношение на интернационалните съперници след решението си да отдръпна страната от Транстихоокеанското партньорство (ТТП).

Япония ще понижи или ще отстрани мита върху американски селскостопански артикули на стойност 7,2 милиарда $, в това число последователно понижаване на митата върху американско говеждо от 38,5% до 9 на 100. Други американски артикули като свинско, вино и сирене също ще получат по-голям пазарен достъп.

В подмяна Съединени американски щати ще отстранен или ще понижат митата върху японски индустриални артикули.

Но договорката не планува унищожаване на 2,5-процентните мита върху японски коли, за което Токио обезверено настояваше и Вашингтон беше склонен да направи преди да се изтегли от ТТП. Вместо това двете страни ще продължат договарянията за митата върху коли.

Въпреки че администрацията на Абе твърди, че японските консуматори ще завоюват от съглашението, опозицията има вяра, че Токио ще пострада от договореностите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР