Горната камара на германския парламент днес прие конституционна поправка, която

...
Горната камара на германския парламент днес прие конституционна поправка, която
Коментари Харесай

Германия: Горната камара на парламента прие конституционна поправка за фонд за армията

Горната камара на немския парламент през днешния ден одобри конституционна корекция, която проправя пътя за знакова инвестиция на стойност 100 милиарда евро във въоръжените сили, съобщи ДПА.

Специалният фонд за въоръжените сили беше разгласен от канцлера Олаф Шолц броени дни след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари и тогава немският водач съобщи, че той е " повратна точка в историята ". Конституционната смяна бе нужна, с цел да може голямата инвестиция в защитата да бъде финансирана посредством заеми. Германската конституция по предписание лимитира размерите на дълг, който държавното управление може да натрупва.

Предложението за конституционна смяна получи нужното болшинство от две трети в долната камара след договорка сред лявоцентристките партии от обединението и консервативната съпротива. Тя трябваше да бъде подкрепена с болшинство от две трети и в горната камара.

Парите ще се употребяват за закупуване на по-добро съоръжение, в това число самолети, танкове и муниции, само че също и за персонално съоръжение за бойците, като да вземем за пример устройства за нощно виждане или радиостанции.

Наследството на Втората международна война и нацистка Германия от десетилетия причиняваше опасения на германците във връзка с военните въпроси, само че политиците споделиха, че е пристигнало времето да се гледа напред – изключително поради войната на Русия в Украйна.

Германия също по този начин беше подложена на критика от съдружниците си в НАТО, изключително от Съединени американски щати, че не извършва уговорката си да харчи 2% от Брутният вътрешен продукт за въоръжените си сили.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР