Горите са зелените оазиси на нашата планета и именно на

...
Горите са зелените оазиси на нашата планета и именно на
Коментари Харесай

Тайните на най-старата гора в света

Горите са зелените оазиси на нашата планета и точно на тях разчитаме за контролиране на климата, прекъсване на световното стопляне и пречистване на въздуха. Но все по-често те стават жертва на човешката ръка, на обезлесяване и всеобщи пожари, които оставят Земята без нейните бели дробове.
Прочетете още
Гори постоянно е имало и археолози нееднократно са откривали доказателства за това. През девона, четвъртия геоложки интервал от системата на палеозоя, който е бил преди към 416 милиона години, региона към днешния Ню Йорк е била гореща и тропическа.

Птици и безгръбначни не е имало, само че учени от University of Cambridge и University of Cardiff неотдавна оповестиха, че там е съществувала гора и тя е била най-старата в света. Именно наоколо до дребното селце Кайро в област Ню Йорк са открити 11 коренови системи на антични дървета. Учените попадат и на редки фосилни гори - групи от непокътнати пънове, съдържащи остатъци от вековни дървета. За тях се твърди, че са на 385 милиона години. 

Fossil tree stumps from the Gilboa Fossil Forest. These remnants from the Earth’s earliest forests are 380 million years old and were thought to be the oldest known in the world. Others found in nearby Cairo, NY may be ~3 million years older.
— Alana Quinn (@aquinsta)
Това е с към пет милиона повече от досегашния отличник, който също се намира в региона - наоколо до град Гилбоа в същия щат. В региона непрестанно се откриват нови и нови археологични находки, само че тази се счита за най-ценната, тъй като датира и от най-назад в предишното. Учените са на мнение, че могат да открият и по-стари находки, само че това е труден и комплициран развой поради почвата и изникналите нови гори с големи дървета върху тях.

Изследователите настояват, че древните останки от дървета могат да им оказват помощ да схванат повече за ролята на горите през вековете, както и за еволюциите на древните екосистеми и климатичните промени преди намесата на човешката активност в климата на планетата, написа BBC.

Доказано е, че с появяването на горите равнищата на въглероден диоксид в атмосферата спадат, което води и до понижаване на температурите в световен мащаб. Създаването на по-приемливи условия за живот оказва помощ и на доста скотски типове да се спасят от изгубване. Но двете открити най-стари гори не трябва да се слагат под общ знаменател, тъй като при тях се следят основни разлики.

: Evidence of one of Earth’s oldest known forests dates back approximately 385-million years. The Devonian-age Gilboa fossil forest of Schoharie County, New York, is characterized by extensive impressions of tree root systems and even a few fossil tree stumps.
— New York State Museum (@nysmuseum)
Докато тази в Гилбоа се развива в изискванията на непрекъснати наводнения и много пясък, към Кайро се редуват сухи и влажни интервали и климатът е по-спокоен. Смята се, че и двете въпреки всичко са изчезнали поради огромни наводнения. Векове по-късно, още веднъж поради наводняване, учените успяват да открият вкаменелостите към Гилбоа.

А гората в Гилбоа е първата, в която се открива, че дърветата вече са достигнали размерите, които виждаме и през днешния ден, и имат листа по клоните си. Един е главният тип дърво, който господства там - Eospermatopteris. Той се характеризира с дебело в основата си стъбълце, което нагоре продължава дълго и фино. В горната си част прилича палма.

Вкаменелости от античните гори към момента могат да се открият в региона на централен Ню Йорк, а това лято музеят в Гиблоа даже ще провежда първите по рода си разходки в търсенето им с всички запалянковци. И макар че тропическият климат през днешния ден не е на разположение, учените считат, че след години или епохи мястото може да наподобява още веднъж по този начин, както преди хилядолетия.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР