Горите на планетата изчезват с бързи темпове, предупредиха учени, цитирани

...
Горите на планетата изчезват с бързи темпове, предупредиха учени, цитирани
Коментари Харесай

Гори с площ колкото Нидерландия са унищожени през 2020 г.

Горите на планетата изчезват с бързи темпове, предизвестиха учени, представени от Фондация "Томсън Ройтерс " и Агенция Франс Прес. През 2020 година са били унищожени 4,2 милиона хектара гори - това се равнява на територията на Нидерландия, сочат данни на Глобал Форест Уоч и университета на Мериленд.

"През 2020 година трябваше да се отчетат резултати по всички интернационалните договорености и задължения за запазване на горите...а в действителност следим, че нещата се движат в неправилна посока ", сподели Микаела Вайс, управител на планове в програмата за наблюдаване на горите Глобал Форест Уоч на основания във Вашингтон "Уърлд ризорсис инститют ".

През 2020 година група водещи международни марки трябваше към този момент да са минали на потребление единствено на стабилно създадени артикули, а над 200 страни, компании и екоорганизации бяха поели задължения да понижат най-малко на половина унищожаването на горите, само че нищо от това не се случи.

"Безмилостният ритъм " на заличаване на горите в тропиците "определено ни тревожи ", сподели Вайс за Фондация "Томсън Ройтерс ". Изсичането на горите въздейства мощно върху световните цели за ограничение на климатичните промени, защото дърветата всмукват към една трета от въглеродните излъчвания, създавани по света.

По данни на американския неправителствен институт загубите на първоначални гори, записали рекордно високи стойности през 2016 година и 2017 година, са с към 12 на 100 по-високи през 2020 година спрямо миналата 2019 година Това се равнява на годишните въглеродни излъчвания от 570 милиона автомобила - съвсем два пъти повече от записаните коли в Съединени американски щати.

Горските пожари, разширението на селското стопанство, дърводобивът, минната промишленост и повишаването на популацията също подтикват унищожаването на горите, считат учените.
Страните с най-големи загуби на гори за предходната година са Бразилия, Демократична република Конго и Боливия, сочат данни на института.

В Азия се регистрира прогрес, като Индонезия - най-големият производител на палмово масло и страната с третата по огромни в света тропическа гора, слиза от трето на четвърто място по заличаване на горски масиви. Смята се, че това е резултат от държавната политика, включваща мораториум върху разчистването на първоначални гори и заледяване на разрешителните за палмови плантации.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР