Горещи вълни, силни валежи, наводнения на реки, бури със силни

...
Горещи вълни, силни валежи, наводнения на реки, бури със силни
Коментари Харесай

Екстремните прояви на времето в Европа: все по-чести и скъпи

Горещи талази, мощни превалявания, наводнения на реки, стихии със мощни ветрове, свлачища, суши, горски пожари, лавини, градушки и стихии. Това са десетте основни естествени бедствия, станали в последните години присъщи за Европа. Те са показани в нов отчет на Европейската организация за околна среда, оповестен във вторник.

Прогнозите за климата демонстрират, че множеството от тези 10 рискови проявления на времето ще усилят честотата си, както и ще стават все по-тежки в идващите десетилетия в цяла Европа.

Бедствията могат да се влошат в допълнение поради трендове като растеж в така наречен " запечатване на почвата " с асфалт, строителство в рискови региони, застаряване на популацията или деградация на екосистемите.

Тези бедствия имат огромно влияние върху човешкото здраве, стопанската система и екосистемите и могат да се окажат по-вредни от други промени в климата на Европа, предизвестяват учените, които приготвят научните разбори за Европейската комисия.

Намаляването на резултата от рисковите метеорологични и климатични събития и адаптирането към изменящия се климат към този момент са измежду най-важните цели за Европейския съюз, се показва в отчета " Приспособяването към изменението на климата и намаляването на риска от бедствия в Европа ", който прави оценка и съществуващите практики и политики сега, само че също по този начин показва новаторски принадлежности на национално, районно и локално ниво, които могат да се употребяват за справяне с последствията от климатичните промени.

Над 450 милиарда евро са стопански загуби

На над 450 милиарда евро възлизат общите стопански загуби, породени от крайни метеорологични и климатични прояви на времето в страните - членки на Европейския съюз, в интервала 1980 - 2016 година

Най-голям дял от икономическата цена на бедствията идва от наводнения – почти 40%. Другите съществено ощетяващи бедствия са мощните стихии (25%), суши (10%) и топлинни талази (5%).

Застрахователното покритие на всички тези опасности е общо към 35%. Голям дял от общите загуби са породени от дребен на брой естествени бедствия.

Най-смъртоносното злополучие за Европа: топлинните талази

Топлинните талази са най-смъртоносните, когато става дума за резултата на естествените бедствия върху човешкото здраве. Най-уязвимите групи са възрастните хора, при които се утежняват респираторните и сърдечно-съдовите болести. Наводненията, свлачищата и горските пожари също предизвикват смъртни случаи, само че е в такива мащаби, както топлинните талази.

" Мащабите на опустошенията от горски пожари, наводнения и стихии в Европа и на други места демонстрира, че цената от бездействието по отношение на климатичните промени (адаптиране и превенция) са извънредно високи. Анализът ни демонстрира, че европейските страни са почнали да се приготвят, само че към момента има потребност от по-добра координация в дейностите, с цел да се понижат рисковете. Това би трябвало да бъде главната цел на специалистите ", обобщава Ханс Брунинкс, изпълнителен шеф на Европейската организация по околна среда.

Иновациите и съдействието като ключ към преодоляване на риска

Докладът показва нови модели на ръководство сред националните и локалните управляващи, както и сред обособените браншове в Европа. Става дума за политики за териториално обмисляне и попречване на риска, както и механически ограничения като създаване на насипи, застрахователни схеми и дълготрайно финансиране, както и решения, основани на природата.

Ако се правят вярно, такива планове могат да бъдат доста ефикасни и рентабилни и да имат редица преимущества, написа в отчета. Проектите включват обезпечаване на повече място за реките за предварителна защита от наводнения, лесовъдство за понижаване на почвената ерозия и за създаване на паркове и водни детайли, които охлаждат градовете през лятото и защищават от мощни превалявания.

Сътрудничеството сред участниците е основно за резултата от ограниченията, се споделя в отчета и се дава за образец Холандия, където националното държавно управление, провинциите и общините работят в тясно съдействие за ръководство на водните запаси в програмата Delta. Застрахователите също окажат позитивен резултат, за образци тук са дадени Испания, Франция и Обединеното кралство – посредством основаване на тласъци за попречване на риска и посредством възстановяване на разбирането за климатичните опасности измежду жителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР