Горещата вълна, обхванала Балканите, продължава и днес се очакват екстремно

...
Горещата вълна, обхванала Балканите, продължава и днес се очакват екстремно
Коментари Харесай

Горещата вълна става опасна, в някои области се очакват температури до 40 градуса

Горещата вълна, обхванала Балканите, продължава и през днешния ден се чакат рисково високи температури.

В България е разгласен оранжев код за рискова горещина в 16 области в страната, а в останалите 12 кодът е жълт. В областите Видин, Плевен, Русе, Пловдив и Сандански температурите ще доближат 40 градуса. За това предизвестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще бъде слънчево, следобяд - горещо. Вятърът ще е слаб. Максималните температури ще бъдат сред 36 и 41 градуса, в София - към 36 градуса, сочи прогнозата на института.

В планините ще бъде най-вече слънчево. Ще духа сдържан западен, по високите елементи северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 30 градуса, на 2000 метра - към 23.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат сред 28 и 33 градуса.

Как да се предпазим от жегата

Лекарите поучават хората със сърдечно-съдови болести да не излизат в горещото време, изключително по обед и късния следобяд. Препоръчва се приемът на повече плодове и зеленчуци и потреблението на по-малко месо.

Специалистите поучават пиенето на най-малко 2 литра вода дневно, както и приема на повече течности като ментов чай и плодови сокове. В горещото време би трябвало да се носят шапки и светли тънки облекла.

 Горещата вълна е умъртвила 61 хиляди европейци предишното лято, България е мощно наранена Горещата вълна е умъртвила 61 хиляди европейци предишното лято, България е мощно наранена

Ако в помещението има климатик, температурата не трябва да е повече от 10 градуса по-ниска от тази на открито, споделят експертите.

Спазването на рекомендациите е от особена значимост за дребните деца и възрастните над 70 години.

Симптомите на топлинния удар са главоболие, изнемощялост, вероятно повишение на телесната температура. При съществуването на тези признаци би трябвало незабавно да се потърси лекарска помощ.

Пораженията от прегряване и по какъв начин да реагираме

Българският червен кръст популяризира в сряда предизвестие за рисковите положения, до които може да докара прегряването и рекомендации за реакция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР