Горенето на изкопаеми горива не вреди единствено върху околната среда.

...
Горенето на изкопаеми горива не вреди единствено върху околната среда.
Коментари Харесай

Над 1 млн. души са починали през 2017-а от горенето на изкопаеми горива

Горенето на изкопаеми горива не вреди само върху околната среда. То оказва пагубно въздействие и върху човешкото здраве, сочи ново проучване.

Резултатите от изследването, комбиниращо химически транспортни модели с данни от излъчванията и частиците, демонстрира че в случай че бяхме отстранили горенето на изкопаеми горива, щяхме да предотвратим над 1 млн. смъртни случаи през 2017-та по целия свят.

Всички тези смъртни случаи, вследствие от болести като инсулт, рак на белия дроб и респираторни инфекции, могат да бъда т приписани на концентрацията на фини прахови частици, по-малки от 2,5 микрона (PM2.5) в атмосферата.

„ На фона на обстоятелството, че максимален брой смъртни случаи вследствие от PM2.5 се следят в Китай и Индия, цялостното унищожаване на изгарянето на въглища и нефт и природен газ в тези две страни може да понижи общото задължение на заболяването поради PM2.5 с близо 20 % “, пишат откривателите в своето изследване.

Подобни изследвания ни напомнят какъв брой доста бихме спечелили, в случай че изоставим изкопаемите горива. Дори и да пренебрегваме изцяло резултатите, които те оказват върху околната среда, изгодите за здравето ни ще бъдат неизмерими.

Според Американската организация за запазване на околната среда (EPA) PM2.5 (фини прахови частици) е термин, описващ комбинация от микроскопични твърди или течни субстанции, суспендирани в земната атмосфера. В взаимозависимост от местоположението частиците източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) или изкуствени. Основни източници са цветя (източници на полени), пожари, дизелови мотори, минното дело, строителството (пясък и метали) и естествени пясъчни стихии. Първоначалната формулировка за фини прахови частици се базира на Конвенцията от Йоханесбург от 1959 година и приема за гранична стойност диаметър на частиците 5 µm.

И други изследвания са изчислявали въздействието, което замърсяването на въздуха с PM2.5 оказва върху човешкото здраве. Много малко от тях обаче дават толкоз детайлна разбивка на другите източници в световен проект.

На фона на това откривателите вземат решение да разпознават всички смъртни случаи, приписани на PM2.5 през 2017-та, в това число данни от 21 района, покриващи 204 страни и 200 административни единици. Впоследствие екипът разпознава кои източници на PM2.5 са виновни за тези смъртни случаи и доколко.

Оказва се, че през 2017-та над 90 % от международното население е било изложено на по-високи равнища на PM2.5 от допустимите съгласно Световната здравна организация. И огромна част от тях са директно разследване от горенето на изкопаеми горива.

Всъщност почти 20 % от всички смъртни случаи, приписани на PM2.5 през тази година, са свързани с горенето на въглища, нефт или природен газ и над половината от умрелите хора са от Китай и Индия.

Тези числа евентуално даже са по-големи, в сравнение с демонстрира актуалното проучване. Друго скорошно изследване употребява друг способ за премерване на качеството на въздуха и степента на смъртност и открива, че през 2012-та са починали 10,2 млн. души.

Да, тези числа зависят значително от това къде тъкмо се тегли чертата на риска от смъртност. И въпреки всичко едно е ясно - даже и най-консервативните калкулации са притеснителни.

Новото изследване е оповестено в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР