Горене на стърнища край румънския град Гюргево причини силно замърсяване

...
Горене на стърнища край румънския град Гюргево причини силно замърсяване
Коментари Харесай

Горене на стърнища край Гюргево замърси въздуха в Русе

Горене на стърнища край румънския град Гюргево аргументи мощно замърсяване на въздуха в Русе с фини прахови частици, с до 20 пъти над естествените за сезона стойности, заяви Министерството на околната среда.

Вчера сред 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе са регистрирани моментни пикови стойности на фини прахови частици 2.5 микрона (ФПЧ2.5), достигащи до 400 микрограма на пространствен метър при естествени за сезона фонови стойности сред 20-30 мкг/м3.

Незабавна инспекция на Регионалната екоинспекция е открила, че причина за замърсяването е изгаряне на следжътвени останки на терен, източно от Гюргево.

Министърът на околната среда Нено Димов се е обърнал към румънските управляващи на централно и районно равнище с гледище трансграничното замърсяване да бъде прекъснато и е получил уверения, че на място са изпратени екипи да загасят пожарите.

Днес автоматизираната измервателна станция " Възраждане " в Русе е отчела минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51.55 микрограма на пространствен метър (при норма 50 мкг/м3).

Между 17 и 18 часа през вчерашния ден са регистрирани и моментни повишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, само че за тях не са превишени средночасовите правила, твърди министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР