Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние

...
Горчивите храни и напитки присъстват неизменно в кулинарията, но ние
Коментари Харесай

7 горчиви, но полезни храни и напитки

Горчивите храни и питиета участват непроменяемо в кулинарията, само че ние сме привикнали с другите усети и тяхното съчетаване. Горчивите храни са необикновено питателни и съдържат огромно многообразие от растителни химикали, които имат обилни изгоди за здравето. Някои от тези изгоди включват по-нисък риск от доста болести - в това число рак, сърдечни болести и диабет - и по-добро здраве на червата, очите и черния дроб. Вижте най-обичаните горчиви храни и питиета и техните изгоди:

1. Горчив пъпеш

Горчивият пъпеш е зелен пъпеш с форма на краставица, който има извънредно горчив усет. Той се яде в азиатски, африкански и карибски страни, само че e по-малко известен в други области. Горчивият пъпеш е цялостен с фитохимикали като тритерпеноиди, полифеноли и флавоноиди, за които е потвърдено, че забавят растежа на разнообразни типове рак. Използва се и в естествената медицина, с цел да помогне за намаление на равнищата на кръвната захар при хора с диабет.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветното семейство съдържа доста зеленчуци с горчив усет, в това число броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, репички и рукола. Тези храни съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които им придават горчив усет и са виновни за доста от техните изгоди за здравето.

3. Зелени глухарчета

Може да си мислите, че глухарчетата са просто култивиран бурен, само че листата им са годни за консумация и са мощно питателни. Зелените глухарчета са приблизително огромни със зелени листа с неправилни ръбове. Те могат да се употребяват сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в супи и тестени произведения. Тъй като са доста горчиви, зеленото глухарче постоянно се балансира с други аромати като чесън или лимон.

4. Червени боровинки

Червените боровинки са тръпчиви, горчиви червени плодове, които могат да се употребяват сурови, варени, сушени или посочени. Те съдържат вид полифенол, прочут като проантоцианидини от вид А, който може да предотврати залепването на бактерии върху повърхности, като да вземем за пример телесните ви тъкани.

5. Какао

Какао на прахуляк се създава от зърната на растението какао и има извънредно горчив усет, когато не е подсладен. Често употребен в разнообразни десерти, той също се смесва с какаово масло, какаов ликьор, ванилия и захар за изработката на шоколад. Изследването е открило, че хората, които ядат черен шоколад най-малко три пъти седмично, имат 56% по-нисък риск от сърдечни болести, спрямо тези, които въобще не ядат шоколад.

6. Кафe

Кафето е една от най-консумираните питиета по света и най-хубавият източник на антиоксиданти в американската диета. Подобно на множеството горчиви храни, кафето е натъпкано с полифеноли, които придават неповторимия му усет. Един от най-разпространените полифеноли в кафето е хлорогенната киселина, мощен антиоксидант, евентуално виновен за доста изгоди за здравето на кафето, в това число понижени окислителни увреждания и по-малък риск от сърдечни болести и диабет.

7. Червено вино

Червеното вино съдържа два съществени типа полифеноли - проантоцианидини и танини, които придават на виното си бездънен цвят и горчив усет. Някои по-нови проучвания демонстрират също, че аленото вино може да е потребно за червата. Едно малко изследване откри, че пиенето на чаша алено вино на ден в продължение на един месец усилва броя на здравите чревни бактерии./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР