Горбачов беше един от най-влиятелните световни лидери и неговата дейност

...
Горбачов беше един от най-влиятелните световни лидери и неговата дейност
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Путин направи така, че името на Горбачов да се забрави

" Горбачов беше един от най-влиятелните международни водачи и неговата активност ще се помни постоянно, без значение от спорните оценки, които има в Русия за него. Благодарение на него стартира реформирането на Източния блок, на Съветския съюз и се откри път към демокрацията, към следването на западния демократичен модел. Това съобщи специалистът по интернационална сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев по Bulgaria ON AIR.

" За времето си, когато той правеше промените, можем да кажем, че Съветският съюз беше в много тежка обстановка, тъй като софтуерно изоставаше от Запада. Русия по това време е употребила от 45-50% от брутния си годишен народен артикул за военни цели, с цел да може да поддържа стратегическия баланс със Съединени американски щати ", уточни проф. Кънчев.

По думите му това, което Горбачов е завещал на водачите след себе си, е реформиране на руското общество в тясна връзка със западните демокрации.  " Когато стана дума за разпада на Съветския съюз, той сподели, че в разпадането на руската система не е отговорен Западът, а са " отговорни " руските хора и водачите в неговото обграждане ", добави експерът. 

" Политиката, която води през днешния ден Путин, се разграничава от тази на Горбачов. Той искаше да трансформира Русия в съвременна западна страна. Путин има коренно друга позиция. Това, което прави той от 10 години насам, е връщането на Русия към нейното имперско минало. Путин счита, че най-тежкият проблем в историята на Русия, са промените на Ленин и октомврийската гражданска война. Той прави проверка, само че не на това, което е било по времето или след Студената война, а проверка на цялостната история на Русия ", разяснява проф. Кънчев.

Експертът уточни, че Горбачов е имал съществени връзки с водачите след него и добави, че Путин е направил по този начин, че името на Горбачов да се не помни. 

" Той счита, че Горбачов е част от наследството на Ленин. Путин желае да покаже себе си не като част от наследството на Ленин, а от Имперска Русия. Неговият кумир е Петър Велики. Горбачов е доста по-високо като водач и като авторитетна персона в света от Владимир Путин. Неговите промени са доста дълбоки ", посочи проф. Кънчев.  

" Една от грешките на Горбачов е разширението на НАТО. Когато изтегляше войските от Централна Европа и когато изтегляше въздействието на Русия от Източна Европа, Горбачов трябваше да подпише контракти и да изиска гаранции от западните водачи ", счита професорът. 

Проф. Кънчев съобщи, че все още съветската стопанска система преодолява глобите. 
" Индустриалните браншове ще бъдат наранени едвам в края на 2023 година и началото на 2024 година. Не можем все още да отчетем сериозна опозиция към това, което Путин прави в Украйна. Войната ще продължи, до момента в който една от страните извърши задачите си. Путин не желае договаряния, той желае да управлява напълно Украйна. Вероятно дълго време още ще сме очевидци на този спор ", заключи проф. Кънчев. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР