Гората, изградена от едно-единствено дърво, известно като Пандо (аз се

...
Гората, изградена от едно-единствено дърво, известно като Пандо (аз се
Коментари Харесай

Записаха призрачните звуци на най-голямото живо същество на Земята

Гората, построена от едно-единствено дърво, известно като Пандо ( " аз се популяризирам " на латински), има 47 000 стъбла (всички с една и съща ДНК), поникващи от споделена коренова система, разпростряла се на над 40 хектара повърхност в Юта. Тази самотна мъжка трепетлика (Populus tremuloides) последователно се е трансформирала в голям 6000 тона живот.

След евентуално 12 000 години живот на Земята , това солидно растение, чиито дървовидни стъбла се извисяват до 24 метра (80 фута), сигурно има какво да ни опише. А в този момент новите записи ни разрешават да го „ чуем “ както в никакъв случай до момента.

Artists Recorded Haunting Sounds Made by The World's Largest Living Thing
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
„ Откритията са любопитни “, сподели Ланс Одит, създател на фондацията „ Приятели на Пандо “. „ Въпреки че стартира като изкуство, ние видяхме голям капацитет за тези открития да бъдат употребявани в науката. Ако вятър, преобразуван във трептения (звук) премине през кореновата система, може да разкрие забавни неща за вътрешността на голямата скрита хидравлична система на Пандо по безопасен метод. “

Звуковият актьор Джеф Райс, решил да опитва, поставяйки хидрофон във хлътналост в основата на клон и го прокарал до корените на дървото, без да очаквал да чуе доста.

„ Хидрофоните не се нуждаят единствено от вода, с цел да работят “, споделя Райс в изказване. „ Те могат да улавят трептения и от повърхности като корени и когато сложих слушалките си, бях мощно сюрпризиран. Нещо се случваше. Имаше слаб тон. “

По време на гръмотевична стихия този тон се усилил – устройството уловило злокобно, само че безшумно бумтене.

In Utah, there is a single tree that occupies 108 acres known as Pando. The tree has an interconnected, underground root system and is the world's heaviest single organism as well as one of the oldest known living organisms.

(Image source: )
— The Fact Labyrinth (@FactLabyrinth)
„ Това, което се чува мисля, че е звукът на милионите листа в гората, чиято осцилация минава през дървото и клоните, надолу към земята “, изясни Райс, когато показа своите записи на 184-ата среща на Акустичното сдружение на Америка.

Хидрофонът уловил и ударите от почукване на клон на 27 метра разстояние , макар че този тон не се чувал във въздуха. Това поддържа теорията, че кореновата система на Пандо е взаимосвързана , само че ще е належащо по-задълбочено изследване, с цел да се удостовери, че звукът не е пътувал през почвата, а през корените.

Такива общи коренови системи са постоянно срещани при колониалните трепетлики, само че размерът и възрастта на Пандо го вършат неповторим . Трепетликите могат да се развъждат посредством семена, само че рядко порастват от тях, защото опрашването е рядко събитие, тъй като огромните трепетлики нормално са единствено от един пол, а „ дребните “ са като клонинги на един и същи субект .

От фондацията „ Приятели на Пандо “ поканиха Райс в резиденцията си, с цел да се опита да разбере по-добре това необичайно, голямо създание. Одит се надява да употребява тон за картографиране мрежата от корени на Пандо.

„ Звуците са извънредно красиви и забавни, само че от практическа позиция те могат да се употребяват и за документиране на здравето на околната среда “, сподели Райс. „ Те са запис на локалното биоразнообразие и обезпечават база данни, която може да бъде сравнявана с измененията в околната среда. “

From leaves to roots, a sound artist has recorded the murmurings of the massive Pando aspen grove.
— Treehugger.com (@Treehugger)
Райс също записал звуци от листата, кората и околната екосистема на Пандо.

„ От „ Приятели на Пандо “ планираме да използваме събраните данни като основа за спомагателни изследвания за придвижването на водата, за това по какъв начин клоновите масиви са свързани между тях, за колониите от инсекти и дълбочината на корените, за всичко, за което знаем малко през днешния ден “, сподели Одит.

За страдание, положението на това удивително дърво се утежнява , карайки откривателите да се тормозят, че дните на Пандо и целия живот на гората, който поддържа, са преброени. Човешката активност, в това число разчистването и избиването на хищници, които да понижават броя на тревопасните животни, убиват това антично създание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР