Google скоро ще предложи възможности за генериране на текст и

...
Google скоро ще предложи възможности за генериране на текст и
Коментари Харесай

Google обяви функции с изкуствен интелект в Gmail, Docs и други, за да се конкурира с Microsoft

Гугъл скоро ще предложи благоприятни условия за генериране на текст и изображения благодарение на машинно образование в своите артикули Workspace като част от битката да настигне противниците си в новата конкуренция на изкуствения разсъдък

Емил Василев преди 8 секунди 1 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 20:56 | 11.03.2023

Nokia Magic Max: Nokia е на път да си върне короната с този флагмански смартфон… Ако е същински

IT НовиниДаниел Маринов - 17:34 | 11.03.2023

Как военните в Съединени американски щати създадоха пушка, която предизвиква краткотрайна слепота

АвтомобилиИван Давидов - 17:17 | 12.03.2023

10 първокласни SUV коли, които няма да ви банкрутират със скъпа поддръжка

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Гугъл разгласи набор от идни функционалности с генеративен изкуствен интелект за другите си приложения в Workspace, в това число Гугъл Docs, Gmail, Sheets и Slides.

Функциите включват нови способи за генериране, обобщаване и обработка на текст благодарение на изкуствен интелект в Гугъл Docs (подобно на метода, по който доста хора употребяват ChatGPT на OpenAI), опция за генериране на цялостни имейли в Gmail въз основа на къси обяснения на потребителите и опция за основаване на изображения, аудио и видео с ИИ за поясняване на презентации в Slides (подобно на функционалностите в Microsoft Designer, задвижван от DALL-E на OpenAI и Canva, задвижван от Stable Diffusion).

Съобщението демонстрира желанието на Гугъл да настигне съперниците си в новата конкуренция за ИИ. Откакто предходната година се появи ChatGPT и Microsoft пусна своя Bing с чатбот през февруари тази година, колосът в търсенето се търси способи да се бори в тази област. Съобщава се, че през декември компанията е оповестила „ червен код “, като висшето управление е споделило на чиновниците че би трябвало прибавят изкуствен интелект към всички нейни потребителски артикули, които се употребяват от милиарди хора и това би трябвало да се случи в границите на няколко месеца.

Въпреки че компанията разгласи голям брой нови функционалности, единствено първата от тях – инструментите за писане с изкуствен интелект в Docs и Gmail ще бъде предоставена на група от основани в Съединени американски щати „ доверени тестери “ този месец. (По този метод Гугъл разгласи и съществуването на съперника си ChatGPT – Bard.) Гугъл твърди, че тези и други функционалности ще бъдат предоставени на обществеността по-късно през годината, само че не прецизира по кое време тъкмо.

По-долу можете да видите цялостния лист на функционалностите с изкуствен интелект, които съгласно Гугъл ще се появят в бъдеще в приложенията Workspace:

• Изготвяне, отговаряне, обобщаване и нареждане по значимост на известията в Gmail

• Генериране на хрумвания, промяна, писане и пренаписване в Docs

• Автоматично генериране на изображения, аудио и видео в Slides

• Анализ посредством автоматизирано попълване, генериране на формули и контекстуално категоризиране в Sheets

• Генериране на нови фонове и запис на бележки в Meet

• Работни процеси за осъществяване на дилемите в Chat

От всички нови функционалности инструментите за писане и „ генератора “ на хрумвания в Docs и Gmail наподобяват най-полезните. В примерна проява (GIF-а по-горе) на потребителя се демонстрира подканата „ Помогни ми да пиша “, след което той вкарва поръчка: „ Обява за работа за районен търговски представител “. След това системата с изкуствен интелект попълня спецификацията на длъжността вместо него за секунди, като му разрешава да редактира и уточни текста.

Гугъл уголемява тези евентуални функционалности в своето известие за пресата:

Независимо дали сте експерт по човешки запаси, който би трябвало да сътвори персонализирани описания на длъжностите, или родител, който изготвя поканата за празненството за рождения ден на детето си на пиратска тема, Workspace ви икономисва времето и напъните за написване на първата версия на това от което имате потребност. Просто въведете тематиката, за която желаете да пишете, и незабавно ще ви бъде генерирана чернова, след което ще можете да доуточнявате на изкуствения разсъдък и да редактирате, с цел да получите това което желаете.

Подобна функционалност ще разреши на потребителите да пренаписват текст или да го уголемяват благодарение на принадлежности за изкуствен интелект. От Гугъл дават следния приемр: може да запишете няколко съществени точки за работна среща, след което Гугъл Docs може да ги разшири в „ по-обширно обобщение “, като потребителите могат ръчно да дефинират тона (например дали би трябвало да е по-свободен или по-официален). Във видеодемонстрация Гугъл демонстрира по какъв начин изкуственият разсъдък се употребява за писане на персонализирани маркетингови известия за клиенти, за преобразяване на точките в цялостен имейл и за обобщаване на наличието на дълга верига от имейли в Gmail.

Забележително е, че съгласно слуховете Microsoft ще вгради сходни функционалности в своя пакет от приложения Office, в това число Word, Teams и Outlook. Microsoft разтревожи Гугъл тази година с стартирането на новия Bing. Главният изпълнителен шеф Сатя Надела разказа търсенето благодарение на изкуствен интелект като нова парадигма, която може да измести Гугъл от трона, само че наподобява, че двете компании ще се конкурират и в света на софтуера за продуктивност. Microsoft е насрочила събитие, на което ще показа в детайли проектите си за „ бъдещето на работата с изкуствен интелект “ по-късно тази седмица, на 16 март.

Разбира се, бързането при стартирането на артикули с изкуствен интелект крие и своите рискове. Програмите за генериране на текст с изкуствен интелект са известни с ненадеждността си, като постоянно „ халюцинират “ погрешна информация и я показват с цялостна убеденост

Тъй като Гугъл интегрира тази технология в своя корпоративен програмен продукт, тези дефекти могат да доведат до съществени проблеми. Какво ще стане, в случай че да вземем за пример резюметата на вашите срещи с изкуствен интелект на Гугъл неправилно припишат цитати или хрумвания? Или в случай че вашите маркетингови имейли, генерирани от ИИ си измислят нови артикули? В днешното си прессъобщение Гугъл декларира общоприетоо несъгласие:

Понякога ИИ бърка, от време на време ви радва с нещо извънредно, а постоянно се нуждае от упътвания.

Но до момента в който потребителите могат да видят занимателната страна на излизането от релси на чатбота Bing на Microsoft, те могат да се отнесат по-неблагосклонно към „ ексцентричен “ изкуствен интелект, който им коства пари.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР