Google планира да въведе нови ограничения за поверителност, които ще

...
Google планира да въведе нови ограничения за поверителност, които ще
Коментари Харесай

Google планира да ограничи следенето в приложенията

Google възнамерява да вкара нови ограничавания за дискретност, които ще понижат опциите за следене на потребителите в приложенията с операционна система Android. Миналата година сходен ход предприе и Apple, което повлия отрицателно на рекламните практики на компании като Фейсбук, базирали бизнес модела си значително на събирането на данни.

Идеята на Гугъл, която компанията разгласи преди ден, е да създаде по-фокусирани върху поверителността заместители на буквено-цифровите идентификатори. Именно те се употребяват от някои приложения употребяват, с цел да събират и споделят информация за потребителите, помагайки в последна сметка на рекламните компании да таргетират потребителите.

Промените обаче могат да обиден огромни компании, които са разчитали на следене на потребителите в приложенията си. Гиганти като Фейсбук да вземем за пример значително са базирали бизнес модела си на този принцип. Въвеждането на ограничавания удря активността им, само че и рискува да подкопае и актуалните устои на рекламната промишленост.

Показателно е, че по-рано този месец Meta Platforms (както към този момент е корпоративното име на компанията майка на Facebook) разгласи, че приходите ѝ за тази година са намалели с към 10 милиарда $ поради миналогодишния ход на Apple. Тази вест способства за потъването на 232 милиарда $ от пазарната капитализация на компанията за един ден, като в последна сметка я изтласка под 600 милиарда $ – за съпоставяне предишния юни Meta струваше повече от 1 трлн. $.

Докато компанията се бори против измененията на Apple, тя изрази поддръжка за метода, по който Гугъл възнамерява да приложи своите настройки за дискретност.

Окуражаващо е да забележим този дълготраен, взаимен метод към персонализирана реклама от Гугъл, която пази поверителността. Очакваме с неспокойствие да продължим да работим с тях и софтуерната промишлеността за възстановяване на поверителността “, сподели в Twitter Греъм Мъд, вицепрезидент по продуктов маркетинг, реклами и бизнес във Фейсбук.

Гугъл разгласи, че ще продължат да поддържат настоящите идентификатори през идващите две години, което значи, че и други компании ще имат време да вкарат промени или най-малко да се приспособяват към новостите. За разлика от нея, Apple бе подложена на критика от Фейсбук и редица други играчи за въвеждането на функционалност за бистрота на следенето в приложенията, която лимитира достъпа на рекламодателите до потребителския идентификатор на iPhone. Тя даде опция на потребителите елементарно да блокират следенето на персоналните им данни за реклама от някои приложения.

Гугъл също разкритикува метода на Apple в обява в блога си, без обаче да уточни името на компанията.

Осъзнаваме, че други платформи са възприели друг метод към поверителността на рекламите, ограничавайки изрично съществуващите технологии, употребявани от разработчиците и рекламодателите “, написа Антъни Чавес, вицепрезидент на Гугъл Android по продуктово ръководство, сигурност и дискретност.

„ Ние имаме вяра, че – без първо да предоставим различен път за опазване на поверителността – сходни подходи могат да бъдат неефективни и да доведат до по-лоши резултати за поверителността на потребителите и бизнеса за разработчици”, добави той.

Фокусирането върху практиките за дискретност може да помогне на софтуерния колос да изпревари регулаторните въпроси, до момента в който законодателите и потребителите стават по-загрижени за персоналните си данни. Освен това компанията съобщи, че ще работи в тясно съдействие с регулаторните органи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР