Голямото предизвикателство пред Европейския съюз днес е да покаже, че

...
Голямото предизвикателство пред Европейския съюз днес е да покаже, че
Коментари Харесай

Радев: Голямото предизвикателство пред ЕС е да покаже, че може ефективно да разрешава кризите в Европа

Голямото предизвикателство пред Европейския съюз през днешния ден е да покаже, че може дейно да позволява вътрешните рецесии и тези по своите граници. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите задачи на страните членки на Европейския съюз у нас, на която бяха разисквани редица тематики от европейския и интернационален дневен ред. Президентът акцентира, че в разгара на голям брой рецесии, както и на няколко военни спора в съседство на Обединена Европа, жителите чакат съответни решения, които ще укрепят и тяхното доверие в дееспособността на съюза.
 
 Румен Радев Европейски Съюз посланици дипломати пресцентър, Президентството на Република България
 
В подтекста на устрема към стратегическата автономност Европейски Съюз би трябвало да се реформира по този начин, че да може да реагира и взима своевременни решения в условия на рецесии, само че в същото време и да убеждава жителите на съюза, че има силата и умеенето да взема решение дейно проблемите, уточни Румен Радев. Държавният глава означи, че неспособността да се откри бързо решение на енергийната рецесия докара до доста по-високи цени на електрическата енергия и загуба на конкурентоспособност от страна на Европейски Съюз по отношение на други световни фактори. Неуспехът на Обединена Европа да предложи настоящи решения за прекъсване на  войната в Украйна и постигането на обективен и дълготраен мир, наред с последващите обилни стопански и обществени тежести за страните членки, е измежду аргументите за общественото напрежение и избуяването на популистки сили, чиито дейности и стратегии разрушават основите, на които се гради самият Европейски Съюз – взаимност, единение, права на индивида.
 
Президентът дефинира продължаващата война на Русия против Украйна като основен фактор, грозящ интернационалния мир и сигурност и изключително за страните, които са в непосредствена непосредственост до военните дейности. Румен Радев акцентира също по този начин, че наред с оказването на поддръжка за Украйна, съгласно опциите на страните членки, Европейски Съюз не би трябвало да остава безразличен към ожесточаването и разширението на обсега на военните дейности, в това число в акваторията на Черно море.
 
Държавният глава подсети, че с изключение на рисковете пред сигурността, войната в Европа визира тежко стопанските системи и обществените системи на самите страни членки на Европейски Съюз, които също заплащат нейната цена – 19 месеца след началото й към момента не се знае по кое време и по какъв начин ще свърши тя и даже не се и приказва за ролята на дипломацията за нейното прекъсване. Затова в полза на цяла Европа е военните дейности да бъдат неотложно прекратени и да бъдат търсени подходи към постигането на резистентен и обективен мир на основата на интернационално откритите правила със средствата на дипломацията. В този развой точно Европейски Съюз може и би трябвало да има водеща роля, тъй като цената на недостига в региона на сигурността е устойчивостта на икономическото развиване, обществената непоклатимост и благосъстоянието на европейските жители.
 
Повишаването на свързаността в Европа е от основно значение за постигането на енергийна диверсификация и построяването на нови линии на доставки, които да укрепят потенциала и икономическите благоприятни условия на страните членки на Европейски Съюз, съобщи още Румен Радев. Президентът открои основаването на условия за понижаването на цените на енергийните запаси като първостепенна задача за опазване на конкурентоспособността и стабилността на Обединена Европа.
 
Държавният глава дефинира процеса на разширение на Европейски Съюз като най-ефективна мярка за подсилване на сигурността, стабилността и развиването на нашия район. За постигането на триумф Румен Радев прикани страните членки от Европейски Съюз да продължат да оказват нужната поддръжка на страните от Западните Балкани, тъй че те да извършат нужните промени и да изпълнят поетите задължения, с цел да отговорят на Копенхагенските критерии за участие.
 
Президентът акцентира също по този начин, че процесът на разширение на Европейски Съюз не би трябвало да оставя на назад във времето и разширението на Шенгенското пространство като средство за подсилване на сигурността, икономическата непоклатимост и свободното придвижване в границите на самия Европейски съюз.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР