Голямо незаконно сметище за гуми и строителни отпадъци е установено

...
Голямо незаконно сметище за гуми и строителни отпадъци е установено
Коментари Харесай

Екобомба цъка край Атанасовското езеро

Голямо нелегално бунище за гуми и строителни боклуци е открито през лятото на 2019г.

Бургаската екоинспекция извърши незабавна инспекция и откри, че в посочената околност има два обособени имота. Този, който е общинска благосъстоятелност със строителни боклуци е измит. Другият, в който са струпани няколко хиляди остарели автомобилни гуми стои и до през днешния ден. Изхвърлянето малко, по малко се е нараснало. Хората от региона, прочут като „ Гьол Бой “, намиращ се в землището непосредственост до Атанасовското езеро, кв.Черно море и кв. Рудник, се тормозят от екокатастрофа.

Опасността от експлоадирането на пожар е действителна, защото в региона има доста сухи треви и възможното запалване на гумите би обгазило освен кв. " Черно море " и кв. " Рудник ", а и половината Бургас - кв. " Сарафово ", ж.к. " Изгрев " и ж.к. " Зорница ". Не е загадка, че избрани прослойки от хора горят гуми, с цел да извлекат металните жици от тях, оповестява Булфото.

Обикновено институциите се задействат когато стане бедата. Но през януари 2021 година кметът на Бургас Димитър Николов прави инспекция и сезира основния прокурор за нелегално хранилище за боклуци, струпани върху частен терен наоколо до естествения резерват Атанасовско езеро. Бургас, с морето и своите три езера, е част от миграционния маршрут Виа Понтика и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и след това назад на север. В същото това Атанасовско езеро към този момент идват и птици от типа розово фламинго.



В момента екоинспекцията в Бургас търси решение на казуса, който през миналите години доста смятаха, че е изгубена идея. Сегашното управление обмисля да предложения на среща бизнеса, с цел да намерят решение на казуса. Един от разновидностите е да се изгорят гумите в ТЕЦ-ове, в фабрики, които има в Перник и София или да се употребяват за преработване и произвеждане на гумени произведения. Търси се финансиране и изчакване на удобна политико - икономическа конюнктура. Без помощ от най-високо равнище този монумент на беззащитност на институциите надали ще откри решение.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР