Голямата трансформация в света на автомобилите е въпрос на време.

...
Голямата трансформация в света на автомобилите е въпрос на време.
Коментари Харесай

Експерт: Високата употреба на дизелови автомобили у нас е пряко свързана с ниските доходи на българина

Голямата промяна в света на колите е въпрос на време. Двигателите с вътрешно горене – дизеловите и бензиновите ще бъдат сменени с електрически, а смяната включва предварителното пенсиониране и на хибридните коли.

Срокът, който Европейски Съюз си слага към този миг, е 14 години, което значи, че към 2035 година производството на сходни коли би трябвало да се промени.

Според Портала за отворени данни на Министерство на вътрешните работи по-големият % от колите у нас са дизелови – 1 319 751, което е с 200 000 повече от бензиновите такива.

Експертът по ръководство на околоната среда Боян Рашев съобщи, че използването на коли с мотори с вътрешно горене у нас обаче няма по какъв начин да спре в поставения от Европейския съюз период.

„ България не може да ги отстрани напълно, тъй като те са към този момент продадени и са на пътя. Дали производството им може да спре към 2035 година зависи от това какви нови технологии ще има в света на електрическите автомобили, тъй като с наличните това няма по какъв начин да стане “, сподели той.

Меглена Антонова от " Грийнпийс " счита, че казусът със замърсяването от колите, изключително в огромните градове, е доста по-сериозен и заради това би трябвало да се вземат генерални решения.

" В идващите няколко десетилетия 2/3 от популацията ще живее в градовете, тъй че е належащо да намерим инфраструктура, която напълно да отстрани колите от града и те да бъдат употребявани единствено при потребност “, безапелационна е тя.

Рашев твърди, че казусът с високата приложимост на дизелови коли у нас е директно обвързвана с ниските приходи на българина.

" В Западна Европа доста внезапно взеха решение, че дизеловите коли би трябвало да се махнат, по тази причина те идват при нас на доста ниски цени и по тази причина ги купуваме ", съобщи специалистът.

Повече вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР