Голямата тема за водните ресурси и тяхното управление трябва да

...
Голямата тема за водните ресурси и тяхното управление трябва да
Коментари Харесай

Темата за водата трябва да влезе в дневния ред на парламента

Голямата тематика за водните запаси и тяхното ръководство би трябвало да бъде в дневния ред, както на държавното управление, по този начин и на Народното събрание. Това съобщи районният министър Петя Аврамова по време на днешните разисквания в Народното събрание.

Аврамова посочи, че тактиката за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията е добре създаден документ с присъединяване на доста политически сили в годините и на този стадий не е належащо да се смяна и актуализира. Стратегията, която има висока оценка от Европейската комисия, важи до 2023 година и на нея е основана промяната на бранша. Основните ѝ цели са свързани с доизграждане на изчезналата инфраструктура за отклоняване на отпадни води и обезпечаване на условия браншът да е екологично, финансово и механически резистентен, т.е. съществуващата инфраструктура да се подменя и поддържа, тъй че да има непрекъснатост на услугите. Друга нейна цел е цените на ВиК услугите да са обществено търпими, като тяхното качество и успеваемостта на оператора да подхождат на положителните европейски практики. Това значи увеличение на успеваемостта посредством консолидация и спестовност от мащаба при даване на услугите, недопускане на несъразмерни разноски за инфраструктура и въвеждане на районен принцип при построяването и рехабилитацията на мрежи и уреди.

Заложените в тактиката нормативни документи са направени, като това, което не е направено все още, е обезпечаването на цялостния размер на нужните финансови средства в размер на 11 милиарда лева за интервала на деяние на тактиката. Част от тях се обезпечава от европейските стратегии. През предишния програмен интервал средствата от фондовете бяха близо 2 милиарда лева, огромна част от които бяха ориентирани към филтриране и канализация. Наличният през този интервал запас от 1,8 милиарда лева ще бъде вложен във ВиК инфраструктура, най-вече във водопроводи.

Във връзка с казуса с водата в Перник, Петя Аврамова регистрира, че равнището в язовира е ниско и има потребност от воден режим, с цел да се задържи запас в него за повече време, до момента в който има приток от дъждове и пролетното снеготопене. Тя обърна внимание, че проблеми има и на други места в страната по тази причина е значимо по какъв начин водните запаси, които ВиК операторите употребяват, ще се възнамеряват. Затова министърът подсети, че сега се построява бент. „ Луда Яна “, бент. „ Пловдивци “ към този момент е пуснат в употреба, а бент. „ Студена “, в това число язовирната стена, се ремонтира.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР