Голяма несправедливост с осигурителния стаж на репресираните български граждани поправя

...
Голяма несправедливост с осигурителния стаж на репресираните български граждани поправя
Коментари Харесай

ДПС поправя несправедливост с осигурителния стаж на репресираните

Голяма неправда с осигурителния стаж на репресираните български жители поправя Движение за права и свободи. Движението внесе промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), съгласно които времето, прекарано в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане се счита за автентичен трудов стаж, оповестиха от пресцеднъта на Движение за права и свободи.

Проектозаконът визира хората, които попадат в обсега на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица. Отнася се и за мъжете, чиято наборна военна работа, сега също не се признава за застрахователен стаж за задачите на член 68, алинея 3 от КСО.

С импортираните от Движение за права и свободи промени в КСО времето, през което лицата, навършили 16 години, не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, към този момент също ще се счита за автентичен трудов стаж.

На 25 март 2022 година ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на обществената комисия в Народно събрание доктор Хасан Адемов насочиха запитване към отрасловия министър Георги Гьоков по отношение на незачитането за автентичен застрахователен стаж за задачите на член 68, алинея 3 от Кодекса за обществено обезпечаване за интервала на наборната военна работа, както и времето, през което нелегално са лишени от независимост в лагери и затвори репресираните лица по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Министърът съобщи, че не вижда неправда. Категорично не съм удовлетворен от вашия бюрократичен и административен отговор, възмути се доктор Хасан Адемов. И съобщи: " Вие казахте на стотици хиляди български жители, които са служили в трудови войски, че не са работили. Казахте на тези, които са служили в редовете на Българската национална войска и са охранявали границите на Република България, че също нищо не са работили. "

Д-р Хасан Адемов напомни, че съгласно член 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица времето, през което тези хора са били в лагери или са били заточени, се признава за трудов стаж.

Още на 25 март Мустафа Карадайъ съобщи от трибуната на Народното събрание, че Движение за права и свободи ще внесе закон, с който на поправи тази крещяща неправда. Днес законопроектът бе подаден в Народното събрание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР