Голяма глътка свеж планински въздух и един поглед към девствените

...
Голяма глътка свеж планински въздух и един поглед към девствените
Коментари Харесай

Топ 5 на най-екосъобразните ски курорти в света

Голяма глътка пресен планински въздух и един взор към девствените върхове са задоволителни, с цел да ви припомнят за разтърсващите душата преимущества на ски ваканцията, написа CNN.

Инфраструктурата, улесняваща цялото това развлечение, има цена за околната среда, която към този момент е подложена на сериозен напън от затоплящата се планета.

Много ски курорти признават екзистенциалната опасност от климатичната рецесия и множеството се пробват да понижат въздействието си с голям брой систематични и локални екологични начинания с вярата за по-устойчиво бъдеще.

Тези ограничения варират от възобновима сила за работа на лифтовете и произвеждане на парещ шоколад до по-екологични снегорини и електрически рейсове.

Ето някои от най-хубавите курорти за еко-съзнателни скиори:

1. Вал д`Изер, Франция

Val d`Isere Telepheriques, компания за лифтове, работи със 100% зелена сила от 2012 година, като слънчевите панели на фасадата и покрива на станцията на олимпийския кабинков въжен превоз способстват за това.

39-те машини на курорта работят с гориво HVO, което е 100% възобновимо и е направено от отпадъчна лой и рециклирано растително масло, което понижава излъчванията на CO2 с 90%.

Това е стъпка по пътя към напълно електрически или задвижван с водород флот.Градските рейсове минаха от дизел към GTLс цел от 15 електрически рейса до 2025 година, в сходство с обещанието на курортния оператор Compagnie des Alpes да бъдат въглеродно неутрални до 2030 година

Известната фабрика за произвеждане на сняг във Вал д`Изер също уголемява границите и в този момент употребява на половина по-малко вода, с цел да създава два пъти повече сняг, в сравнение с преди 20 години, без добавки.

Снимка: Unsplash

2.Цермат, Швейцария

Цермате една от перлите на швейцарския ски туризъми неговите екологични качества блестят толкоз блестящо, колкото заснежените 4000-метрови върхове към него.

Историческият курорт в подножието на Матерхорн има мощна екологична еластичност - от дълго време е свободен от коли и посетителите могат да стигнат до сърцето на града с трен, с връзки до летищата в Цюрих или Женева.

Мини електрическите рейсове са единственият позволен трафик, до момента в който паркът за разчистване на сняг работи с „ еко-скоростен “ дизел без наличие на сяра, който генерира 11% по-малко въглероден окис.

Слънчевите панели, инсталирани в долинната станция на новата въжена линия 3S, ще създават сила, еквивалентна на потреблението на към 35 семейства и ще икономисват 23,4 тона CO2 годишно.

Фотоволтаичната система, конфигурирана в постройката на 3883-метровия ледников парадайс Матерхорн - с панорама към 38 4000-метрови върха и 14 ледника,произвежда задоволително сила за годишните си потребности от отопление, осветяване и вентилация.

Цермат отстрани и остарялата инфраструктура като остарели асансьори и направи ремонт на развалени обекти.Кабелите се подменят на всеки седем до 15 години и изведените от приложимост кабели се изпращат в Мианмар, с цел да се употребяват при построяването на мостове.

Снимка: Unsplash

3.Лех-Цурс, Австрия

Дълго време желан от кралски особи и звезди, луксозниятЛехе екологично богатство в сърцето на най-големия ски район в Австрия, могъщият Арлберг.

„ Качеството преди количеството “ е мантрата на Лех от 60-те години на предишния век и курортът е запазил своя сексапил, селскостопанско завещание и еднаквост на Walser, като строго лимитира застрояването и разрешава най-много 10 000 кревати за посетители.

Известна система за отопление с възобновима биомаса употребява локален дървен чипс за отопление на 98% от семействата и предприятията в региона.

Ски лифтовете, планинските заведения за хранене и оборудванията за правене на сняг в Лех и Цур работят със 100% австрийска хидроенергия, допълнена от фотоволтаични, слънчеви системи и системи за оползотворяване на сила, което прави обиколката на известната ски писта " Бял пръстен " изцяло екологично начинание.

Ексклузивният анклав на Оберлех, кацнал на безоблачен рид над Лех, е свободен от придвижване с помощта на талантлив тунел, който придвижва багажа, провизиите и отпадъците нагоре-надолу от хотелите и хижите в електрически транспортни средства, до момента в който гостите се спускат от горната страна в ски лифтовете.

Сред безчет други екологични начинания, Лех също е дом на стадо шотландски говеда, които пасат стръмните скатове през лятото, с цел да оказват помощ за попречване на лавини през зимата, до момента в който месото им се употребява в локалната гастрономия.

Снимка: Pexels

4. Пиха, Финландия

Далеч на север, в сърцето на финландска Лапландия,Пихаима оповестената задача да стане най-чистият ски курорт в света - и е на път след постигането на въглеродно безпристрастен статус през 2011 година, тъкмо преди сестринския курорт Рука.

Пиха, с 15 писти и девет ски лифта, е понижил въглеродните си излъчвания с 90% от 2008 година насам, като е минал към водна и вятърна сила за електричество, с цел да ръководи лифтовете, да прави сняг и да осветява скатовете, и като употребява биогориво и геотермална сила за отопление на здания.

Той компенсира останалите, да вземем за пример вредите от изкопаеми горива, породени от машините за подготовка на пистите.Но даже и това е понижено с до 90% след въвеждането на възобновимия биодизел през 2021 година, намалявайки излъчванията на парникови газове с 600 тона годишно, което се равнява на премахването на 230 бензинови коли за една година, съгласно курорта.

Снимка: Unsplash

5. Куршевел, Франция

Известен както с дизайнерския си изискан, по този начин и с хубостта на ски зоната си,Куршевелсе намира в единия завършек на големите Les 3 Vallees, споделяйки 600 километра свързани писти с Meribel, Les Menuires и Val Thorens.

Любимецът на джет сета може да загуби еко точки, като разрешава на заможните си гостида кацат на живописното си летище по скатовете, само че компенсира това в други региони, като употребява 100% зелена сила за своите лифтове и правене на сняг.

Многобройни резервоари по хълмовете доставят нужната вода, която се добавя сезонно, до момента в който курортът споделя, че в този момент в ски зоната има повече дървета, абсорбиращи въглерод, в сравнение с когато е била основана за първи път от отдалечено земеделско населено място през 1946 година

„ Нашата цел е да поддържаме нашия ски курорт на положително равнище на запазване на околната среда “, споделя Жил Деларюел, началник на туризма в Куршевел.

Куршевел се надява да понижи трафика в курорта, като насърчи посетителите да паркират по-надолу в долината и да се качат с освежен въжен превоз от Le Praz 1300.

Курортът предлага рециклируеми ски, и се следи изкъсокакво сервиратпрекрасните заведения за хранене със звезди Мишлен техните посетители.

„ За нас е доста значимо да демонстрираме на нашите клиенти, че няма да доставяме череши от Венецуела или ягоди от Южна Африка и да им предложим най-хубавата продукция от района с ниско енергийно влияние “, прибавя Деларюел.

Снимка: Unsplash

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР