Голяма част от текстовете в предложения нов проект за конституция

...
Голяма част от текстовете в предложения нов проект за конституция
Коментари Харесай

Великото народно събрание е необходимо, смята университетски преподавател

Голяма част от текстовете в оферти нов план за конституция на процедура са дубликат на в този момент настоящата, като има известни систематични промени. Това сподели пред БНР гл. ас. Христо Орманджиев, учител по конституционно право във Великотърновския университет. „ По конституцията като самобитен публичен контракт би трябвало да има извънредно единодушие, тъй че препоръчаният план би трябвало да отразява съответна философия”, добави той.

„ На пръв взор философията е, че след главните начала се извежда главата за Народно заседание, което слага акцент може би върху парламентарната република, само че въпреки това извънредно основна част е статусът на жителите, правата и отговорностите, а те са изведени на девето място, като девета глава ", означи преподавателят.

По думите му в историята на българския конституционализъм не всеки път е имало увод, само че съществуването му е белег на либералност. „ Би било добре да има увод на конституцията “, уточни той в коментара си за изчезналия увод в актуалните оферти на ръководещите.

Опасно ли е премахването на Великото национално заседание? Реанимирането на Велико народно събрание с актуалната Конституция има своите учредения, посочи Орманджиев, за който съществуването на Велико народно събрание е постижение и то е належащо, „ най-малкото като едно политическо посланичество, което е доста по-сериозно ".

„ Не бива да се подценява ролята на президента като балансьор”, разясни Христо Орманджиев във връзка премахването на някои пълномощия на президента в новия план за конституция, препоръчан от ГЕРБ.

Той уточни, че съдиите, прокурорите и следователите не би трябвало да остават настрана от законодателния развой, само че доста би трябвало да се внимава да не стане прекомерно необятна законодателната самодейност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР