Голяма част от търговските вериги и малките квартални магазини са

...
Голяма част от търговските вериги и малките квартални магазини са
Коментари Харесай

Намалиха цената на хляба, но на промоция

Голяма част от комерсиалните вериги и дребните квартални магазини са в очакване на законовата смяна на Данък добавена стойност да бъде обнародвана

"От през днешния ден хлябът е по-евтин с 20% в комерсиалните вериги ", разгласи гръмко водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система Корнелия Нинова на 2 юли, като изясни, че търговците превантивно почнали да смъкват цената на хляба, макар че към момента нулевата ставка Данък добавена стойност не е обнародвана в "Държавен вестник ".

Проверка на през днешния ден сподели, че единствено в две търговски вериги - "Лидл " и "Кауфланд ", има понижения, само че те са оповестени като промоционални.

В "Лидл " хлябът е с червени етикети "По-евтино ", като понижението е 20%. Така цената на бял самун, "Добруджа " и стандартизиран за 650 гр. е сред 1.50-1.80 лева според от производителя. Пълнозърнестите типове са малко над 2 лева

В "Кауфланд " единствено най-евтиният самун е поевтинял - от 1.59 на 1.24 стотинки. Още три типа са с по-ниска промоционална цена. При брашното също има понижение, само че е промоция.

Останалите търговски вериги и дребните квартални магазини не са реагирали и чакат законовата смяна на Данък добавена стойност да бъде обнародвана. В тях единствено единични хлебни артикули имат промоционално понижение.

Антикризисната мярка с въвеждането на нулева ставка Данък добавена стойност за хляба бе мощно подложена на критика от икономисти, съгласно които действително няма да докара до по-евтин самун. Според тях разликата в цената поради отстранените 20% данък ще бъде разпределена сред производители и търговци и няма да стигне до крайния консуматор. В последния миг депутатите гласоподаваха и нулева ставка за брашното, което следва да забележим по какъв начин ще повлияе на ценообразуването.

Собственици на дребни хлебопекарни обаче разясниха, че няма да смъкват цената, тъй като имат да избиват големи разноски за ток и други консумативи.

Още когато държавно управление разгласи, че предлага 0% Данък добавена стойност за хляба, цената му стартира сензитивно да се повишава в комерсиалната мрежа. Национален статистически институт регистрира, че единствено през май, хлябът е поскъпнал приблизително с 10%. Все още няма публична статистика за юни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР