Голяма част от страните все още не са вдигнали вътрешните

...
Голяма част от страните все още не са вдигнали вътрешните
Коментари Харесай

Филип Гунев: Европейският механизъм за солидарност не работи

" Голяма част от страните към момента не са вдигнали вътрешните си граници, които постановиха преди 5 години. Австрия, Германия, Франция към момента вършат вътрешни инспекции по границите си, което е единият от причините на Австрия – Шенген не работи, няма смисъл да го разширяваме, откакто няма да си вдигнем вътрешните инспекции. Те не престават да вършат инспекции сред Австрия, Унгария, Чехия. "

Това съобщи за БНР специалистът по вътрешна сигурност и някогашен заместник-министър на външните работи Филип Гунев.

" Част от аргументите Австрия да гласоподава против приемането на България и Румъния в Шенген е невъзможността към този момент 7 години да се посочи общата европейска политика по отношение на бежанците ", посочи специалистът по вътрешна сигурност.

Според Гунев Европа има " шизофренно отношение " към някои практики по границите.

" В началото имаше кавги. Не можеха да се схванат като дойдат в България на първа линия, по какъв начин да се преразпределят вътре в Европа, квоти бяха определили. Този механизъм за взаимност по този начин и не работи. Има шепа страни, които споделят – не желаеме да одобряваме. Сегашният Дъблински правилник планува тези, които дойдат на първа линия, всичките да остават тук и в случай че отидат във вътрешността в Европа, да ни ги връщат тук. От 17 000, минали през България, са ни върнали няколкостотин и това е от години. Тамошните съдилища вземат решение, че няма да ги връщат. Тази система не работи ", сподели в умозаключение някогашният заместник-министър на външните работи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР