Голяма част от работната сила на Франция ще стачкува в

...
Голяма част от работната сила на Франция ще стачкува в
Коментари Харесай

Французите излизат на масов протестен марш в Париж срещу пенсионните промени

Голяма част от работната мощ на Франция ще стачкува в четвъртък в символ на митинг против плануваното от държавното управление преразглеждане на пенсионната система.

Протестът ще се организира в Париж. Работниците ще недоволстват против предложенията за промени, които президентът Еманюел Макрон счита за нужни. Неговата цел е с промяната пенсионната система да се направи финансово устойчива.

23-годишният Винсент Ле Фушер ще " марширува " на митинга един до друг с чичо си - 41-годишния Жил Пиер. И двамата работят във френските железници. Те са подготвени за " неограничена стачка ", която евентуално би могла да сковава стопанската система в цялата страна за дни, даже седмици.

" По-старите се бориха за нас. Нормално е да се борим за себе си и за бъдещите генерации. Да, ще бъде мъчно, само че в случай че би трябвало да го създадем, ще го създадем ", сподели пред Associated Press Ле Фушер, който се причислява към националната железопътна компания SNCF преди три години. Той работи като контролер на влаковия трафик.

И на двамата са нужни още години до постигане на пенсионна възраст. Те упорстват държавното управление да изостави проектите си за промяна.

Според сегашната система и двамата би трябвало да взимат специфична пенсия, обвързвана с работата им в компанията. Това разрешава на Ле Фушер да се пенсионира при минимална възраст от 57 години, а чичо му на 52 години.
 Франция ще остави над €9 милиарда на семействата през 2020 година
Франция ще остави над €9 милиарда на семействата през 2020 година

Еманюел Макрон готви нова порция стопански промени, които могат да основат неодобрение

С предлагането държавното управление на Макрон желае да приложи нов набор от правила за всички нови пенсионери. Моделът заменя сегашните 42 пенсионни режима, които се ползват за разнообразни специалности, и включва характерни разпореждания. Една от измененията да вземем за пример е точно предварителното пенсиониране за влакови служащи. Всички френски пенсионери получават държавна пенсия. Общата законова възраст за пенсиониране е 62 години.

Надигането илюстрира възходящите страхове през поколенията, че хората ще би трябвало да работят по-дълго за по-малко.

Очаква се стачките в четвъртък да сковават превоза във френската столица. Влаковете ще останат по техните депа. Очаква се да бъде обиден и самолетният превоз.

Хиляди учебни заведения ще бъдат затворени. Няма да се извозва и боклукът, тъй като доста хора от обществения бранш ще се причислят в протестното придвижване.

Някои чиновници и от публичните лечебни заведения ще отидат на парижкия марш, а полицейските синдикати също приканват за алегоричен митинг.
 Растежът във Франция изненадващо се забави
Растежът във Франция изненадващо се забави

Въпреки тласъците

И Пиер, и Ле Фушер признават, че актуалните им пенсионни условия са удобни. Те настояват, че това е заслужено обезщетение за многото ограничавания, свързани с работата им, да вземем за пример работа през почивните дни и празниците.

" Петте седмици заплатен отпуск, общественото обезпечаване - ние постигнахме всичко това посредством обществени битки от хора, които са се жертвали финансово за нас, с цел да получим всичко това. Какво желаеме за пенсионните си години? Да се ​​наслаждаваш на това или да си пенсионер в болница или в легло и да не можеш да се наслаждаваш на живота ", изяснява Пиер.

Предстоящите стачки са най-новите в дълга вълна на митинги, откогато Макрон пристигна на власт през 2017 година. Повечето недоволства се концентрират върху измененията на пазара на труда, за които Макрон настояваше при избирането си. Според него те са нужни, с цел да може Франция да се трансформира в по-динамична стопанска система.

Най-голямата паника пред държавното управление на Макрон е, че стачките могат още веднъж да подпалят митингите на " жълтите жилетки ", които избухнаха през ноември 2018 година и бързо се трансфораха в по-широко придвижване за повече икономическа и обществена правдивост. Протестите бяха срещу политиките на Макрон, които се преглеждат като удобни за богатите.

Междувременно Пиер е взаимен с жълтите жилетки, някои от които се чака да се причислят към митингите.

" Има възходяща обществена бездна сред най-бедните и най-богатите. Има от ден на ден пенсионери, които не могат да се оправят финансово с тези си пенсии ", споделя той.

Според политилози плануваните промени засягат всички, а държавното управление не е съобщило ясно своите планове. Подробности за пенсиите няма да бъдат известни, до момента в който законопроектът не бъде показан следващата година. Това е задоволителна причина за недоволството измежду популацията.

Ле Фушер и Пиер споделят, че схващат трудностите, пред които са изправени. Те схващат, че промяната е предпочитана за Макрон, само че в този момент било време французите да бъдат солидарни.
 Франция измества Германия като мотор на растежа в еврозоната
Франция измества Германия като мотор на растежа в еврозоната

Икономиката ѝ е по-малко подвластна от спада в търговията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР