Голяма част от българите все още са против ваксините и

...
Голяма част от българите все още са против ваксините и
Коментари Харесай

Доверието в Румен Радев е скочило с 24%, на НОЩ вярват 46%, а 35% - не

Голяма част от българите към момента са срещу имунизациите и строгите ограничения. Това сочи новото изследване на  " Галъп интернешънъл ", извършено сред 22 февруари и 1 март измежду 1008 души.

Докато към началото на януари и февруари 27% са желали ваксина, а 48% са били срещу, то в този момент към този момент желаят 36%. Намалява процентът на нежелаещите - 41%. Спада и делът на колебаещите се - от 24% преди до 20% в този момент. 3% пък се считат за имунизирани.

От " Галъп " показват още, че част от нежеланието за имунизиране идва от обстоятелството, че още преди месец е можело да се регистрира, че 1.5 милиона българи към този момент са прекарали вируса - от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса към този момент е осезаемо по-сериозен. Най-силно желаят ваксина най-възрастните.

Българите стават все по-нетърпеливи за облекчение на рестриктивните мерки. Според изследването множеството от хората са  " за " все по-леки ограничения. За страдание данните няма по какъв начин да уловят растежа и развиването на обстановката с ковид през последните няколко дни.

55 % от запитаните са кардинално за по-леки ограничения, до момента в който 32% - са за въвеждането на по-строги. Оценката на допитаните по отношение на това по какъв начин се оправя страната ни с ковид, остава по-скоро благосклонна.  46% считат, че се оправяме добре, а 42% - зле. Според " Галъп " това евентуално напълно се дължи на демократичния режим у нас.

Доверието в НОЩ се припокрива с вълните на вируса. Когато страхът е висок, доверието в Щаба също е високо. За последния месец 46% декларират, че имат доверие към Щаба, а 35 % са на противоположното мнение.

Обобщеният облик на здравните управляващи у нас е по-скоро позитивен. Вероятната причина за това е, че са възприемани като отдалечени от политиката.

Благосклонно остава и отношението към изпълнителната власт във връзка с ковид, то обаче не се придвижва безусловно върху нейния общополитически облик.

Високо е доверието към президента Румен Радев , като към този момент няколко години той остава с позитивен персонален рейтинг. Към момента поддръжката към Радев се е нараснала с още 24% и по този начин тя доближава 57%, сочи проучването.

Интересна е и обстановката при доверието към Цвета Караянчева, като то е позитивно или 17%, недоверието обаче към нея е 51%.

Високо остава доверието и към премиера Бойко Борисов - 23%, а недоверието е 41%.

Проучването е предоставено, платено и финансирано от " Галъп интернешънъл болкан ".

Данните са от проучвания " лице в лице "   с таблети, които демонстрират картината към началото на всеки месец, последното от които е в интервала 22 февруари и 1 март измежду 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 52 хиляди души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР