Голям товарен кораб, натоварен с хиляди автомобили, гори вече три

...
Голям товарен кораб, натоварен с хиляди автомобили, гори вече три
Коментари Харесай

Кораб, натоварен с близо 3500 коли, се запали насред Северно море

Голям товарен транспортен съд, претрупан с хиляди коли, гори към този момент три дни край крайбрежията на Нидерландия, а повода за това към момента е неразбираема.

656-метровият кораб Fremantle Highway е превозвал към 3000 коли, измежду които и няколко електрически, от Германия до Сингапур. Във вторник малко преди среднощ обаче на борда му ненадейно избухва пожар. Екипажът стартира да се изтегля, като членовете му са скочили от палубата в опит да избегнат пламъците. Някои от тях са получили счупвания, изгаряния и проблеми с дишането и са били откарани в болница, само че един от чиновниците е умрял.

Причината за пожара към момента не е известна. Не е ясно и по какъв начин тъкмо е настъпила гибелта на члена на екипажа.

Пожарникарите обаче към момента се пробват да потушат пламъците, вилнеещи посред Северно море. Бреговата защита изясни, че сега се пробва да предотврати плавателния съд да потъне, защото той се намира наоколо до значимо местообитание за мигриращи птици

" В момента на мястото на случая има доста плавателни съдове, които наблюдават обстановката и гледат по какъв начин да овладеят пожара. Но всичко зависи от времето и вредите по плавателния съд. Така че сега работим, с цел да забележим по какъв начин можем да се уверим, че... ще се случи минимум неприятната обстановка ", съобщи представителят на бреговата защита Леа Верстеег.

Пожарът е близо и до известна туристическа дестинация - островите във Ваденско море - регион, включен в листата на международното завещание, разказан от ЮНЕСКО като " най-голямата непрекъсната система от приливни пясъчни и кални равнини в света ".

Според неназован представител на K Line - компанията, която ръководи товарния транспортен съд, на плавателния съд е имало 3783 транспортни средства, в това число 498 електрически автомобила.

Инцидентът породи опасения, че морската промишленост не е готова за превозването на електрически коли по море.

Представители на морските управляващи и застрахователи обръщат внимание на заплахата електрическите коли да се транспортират с кораби, защото множеството от тези коли се зареждат от литиево-йонни акумулатори, които съдържат мощно запалими материали. Често транспортните средства са ситуирани едно до друго в тесни пространства, което покачва риска от възможен пожар и ускорява опасенията за сигурността.

" По този въпрос към този момент се води цялостен спор, само че с този следващ случай излиза наяве, че може би би трябвало да ускорим процеса, изключително когато се има поради, че броят на този тип коли единствено ще нараства ", споделя Натан Хаберс, представител на холандска мореплавателска асоциация.

През 2022 година са регистрирани 209 пожара, избухнали на транспортен съд - най-големият брой от десетилетие насам и със 17% повече, в сравнение с през 2021 година От тях 13 са зародили на плавателни съдове за транспорт на коли.

Само преди година различен сходен транспортен съд изгоря в средата на Атлантическия окена - а на борда му имаше хиляди " Порше " -та и " Бентли " -та. Пожарът там пламтя цели три седмици преди съдът да потъне. Според специалисти сходни произшествия съставляват риск за околната среда, в това число и за морските типове в океаните и моретата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР