Голям скандал избухна около Нобеловия комитет. И не защото Нобеловата

...
Голям скандал избухна около Нобеловия комитет. И не защото Нобеловата
Коментари Харесай

Как беше провален русофобският план на Нобеловия комитет

Голям скандал избухна към Нобеловия комитет. И не тъй като Нобеловата премия за мир още веднъж ще бъде присъдена на хора, които не я заслужават, а тъй като група антируски настроени политици не можаха да схванат или да одобряват хитрия русофобски ход на управлението на Нобеловия комитет.

Нобеловата премия се присъжда годишно в шведския Стокхолм (всички номинации като се изключи премията за мир) и в норвежкия Осло (където се дава премията за мир). Обикновено на тази гала са поканени всички посланици на страни, упълномощени в столиците, само че предходната година на нея не бяха поканени посланиците на Русия, Беларус и Иран. Всичко поради СВО в Украйна.

За актуалната премия, която ще бъде връчена на 10 декември, беше решено да бъдат поканени посланиците. Според Видар Хелгесен, изпълнителен шеф на Нобеловата фондация, уредниците са желали единствено да подчертаят полезностите, на които се основава Нобеловата премия. А точно неприкритост, продан, разговор сред хората и нациите.

" Морални и демократични " компаси

Това решение обаче беше посрещнато враждебно от локалните политици, които започнаха да заплашват с протест на събитието. „ Няма да седнал съм и да подвигам тост с съветския дипломат, до момента в който гадната и кървава нападателна война на Путин продължава в Украйна “, възкликна водачът на Либералната партия на Швеция Йохан Персон. А съгласно водача на партията на Шведските демократи Джими Окесон „ порядъчните шведски политици, които не са изгубили своя либерален и честен компас, не вземат участие в събития с представители на Русия, Беларус и Иран “.

Украинското посолство също се причисли към общото отвращение, като съобщи, че от 2022 година (когато съветският дипломат не е поканен) нищо не се е трансформирало към по-добро.

В резултат на това желанието да се „ акцентира на отвореността, обмена, разговора сред хората и нациите “ продължи единствено към ден. „ Взехме поради реакцията, която изцяло засенчи концепциите, на които се основаваше нашето решение. Ето за какво взехме решение да повторим миналогодишното изключение от съществуващата ни процедура на предложения “, сподели Видер Хелгесен. Като стана ясно, че на церемонията в Стокхолм няма да участват посланици на Русия, Беларус и Иран.

Всъщност шведите са удовлетворени. „ Множество и ясни реакции демонстрират, че цяла Швеция е изрично на страната на Украйна “, сподели министър председателят на Швеция Улф Кристерсон.

Украинците са единствено отчасти удовлетворени. „ Благодарим на всички, които желаеха възобновяване на справедливостта. Смятаме, че сходни решения би трябвало да бъдат взети и във връзка с посланиците на Русия и Беларус в Осло “, сподели Олег Николенко, представител на украинското външно министерство.

По време на публикуването на този текст обаче Осло мислеше по различен метод. „ Ние вземаме под внимание решението на шведската Нобелова фондация, само че няма да променим практиката, която следваме повече от 70 години и която считаме за фундаментално вярна “, сподели Олаф Нелстад, началник на Норвежкия Нобелов комитет.

Хитър норвежки проект

В Русия, която не искаше да участва в никакви церемонии, скандинавските конфликти бяха следени с интерес. Някои погледнаха през призмата на западната идея за изолираност - от тази позиция може да наподобява, че решението за Швеция не наподобява в наша изгода (изолацията не можеше да бъде нарушена), и че норвежците са по-приятелски настроени. За пробив в изолацията на Русия обаче в този момент не се приказва.

„ За да се преодолее блокадата, е належащо да се реализиран триумфи в региона на СВО, икономическата непоклатимост и укрепването на позициите на Русия в Незапада. Освен това в самия Запад качеството на живот би трябвало да спадне доста и там „ несистемните “ сили да получат висок % на изборите. Само в този случай ще бъде допустимо да се пробие блокадата “, изяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет.

В същото време Западът схваща, че тази изолираност на Русия не е изключително нездравословна - Москва е привикнала с нея, не се опасява от отделяне от западните страни и събития и се отнася доста философски към всичко това. Затова изобретателните скандинавски политици се пробваха не да изолират Москва, а да я унижат – което в действителност призна и самият Видар Хелгесен. „ Искахме да сигнализираме посредством самата премия, а не посредством листата с посетители, само че противоположната реакция докара до това, че описът с посетители беше фокусът, а не премията “, изясни той.

Факт е, че в листата с претенденти за Нобелова премия има редица съветски нарушители - в това число Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза. Миналата година, припомняме, премията получи белоруски опозиционер, както и украински и съветски „ правозащитни “ организации, които популяризират фейкове за хипотетично осъществени съветски военни закононарушения.

Сега Нобеловата премия най-вероятно ще има и антируски воал - и управлението на Нобеловия комитет желае този път да връчи премията в наличието на съветски и беларуски дипломати. Да уловят физиономиите им, до момента в който участват на някакви русофобски събития, на които ще приказват представители на номинираните - или с цел да изоставен залата със скандал.

„ Самият факт на поканата на съветския дипломат за Нобеловата премия значи, че шведският Нобелов комитет е решил да поеме ролята на „ положителното ченге “. Той се обадил на съветския дипломат, с цел да чуе " истината ". Всъщност приказваме единствено за опит за смяна на тактиката, който другата част от шведския хайлайф одобри враждебно ”, счита Трухачов.

И от тази позиция се оказа, че Нобеловият комитет не отбрани правото на съветските, беларуските и иранските дипломати (в номинациите има и ирански " правозащитници " ) да участват. Но към момента може да провежда антируска провокация с лауреатите на премията за мир.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР