Голям процент от хората не приемат достатъчно пробиотици от консумацията

...
Голям процент от хората не приемат достатъчно пробиотици от консумацията
Коментари Харесай

12 пробиотични храни за по-добро здраве на червата

Голям % от хората не одобряват задоволително пробиотици от потреблението на пробиотични храни.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които носят големи изгоди за здравето. ( 1 )

Тези потребни бактерии благоприятстват подобряването на здравето на храносмилането, намаляването на депресията и предизвикват здравето на сърцето. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Освен това съгласно различен обзор, пробиотиците могат също по този начин да оказват помощ на хората да понижат холестерола, да защищават от алергии, да оказват помощ при предварителната защита на рака и други ( 5 )

В множеството случаи приемането на повече пробиотици в рутината ви не изисква да купувате скъпи хапчета, прахове или добавки. Всъщност има редица пробиотични храни, които са вкусни, универсални и лесни за приятност като част от здравословната диета.

Пробиотиците обаче не би трябвало да се бъркат с пребиотици. Пробиотиците са потребни бактерии, а пребиотиците са храна за тези бактерии.

В тази публикация ще разгледаме обширния лист от естествени пробиотици, които е добре да добавите към вашата хранителна рутина и по какъв начин те могат да ви бъдат от изгода.

1. Кисело зеле

Киселото зеле е добре познато у нас, като пробиотична храна. Има високо наличие на витамин С и  храносмилателни ензими. Освен това е добър източник на естествени млечнокисели бактерии, като лактобацилус.

В допълнение към своите пробиотични качества, киселото зеле е храна богата на фибри, както и на витамини К. То също е с високо наличие на натрий и съдържа желязо и калий. ( 6 )

Киселото зеле също съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са значими за здравето на очите. ( 7 )

2. Кисело мляко

Вероятно най-популярната пробиотична храна, която е източник на естествени пробиотици – основно млечнокисели бактерии и бифидобактерии, направено от мляко от крави, кози или овце. ( 8 )

Киселото мляко в множеството случаи може да се класира на върха на пробиотичните храни, в случай че идва от животни, хранени с трева и не е пастьоризирано.

Яденето на кисело мляко е обвързвано с доста изгоди за здравето, в това число подобрено здраве на костите. Полезен е и за хора с високо кръвно налягане. ( 9 ) ( 10 )

При деца киселото мляко може да помогне за понижаване на диарията, породена от антибиотици. Може даже да помогне за облекчение на признаците на синдрома на раздразнените вътрешности. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Освен това, киселото мляко може да е уместно за хора с нетърпимост към лактоза. Това е по този начин, тъй като бактериите трансформират част от лактозата в млечна киселина, която също придава киселия усет на киселото мляко.

3. Кефир

Подобно на киселото мляко, този ферментирал млечен артикул е неповторима композиция от мляко и ферментирали кефирни зърна.

Консумира се от повече от 3000 години; терминът произлиза от Русия и Турция и значи „ усещам се добре след хранене “. Има леко кисел и стипчив усет и съдържа от 10 до 34 варианта пробиотици. ( 14 )

Кефирните зърна не са зърнени култури, а по-скоро култури от млечнокисели бактерии и дрожди, които наподобяват малко на карфиол.

Може да усъвършенства здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да защищити от инфекции. ( 15 ) ( 16 )

Докато киселото мляко е може би най-известната пробиотична храна в западната диета, кефирът в действителност е по-добър източник на положителни бактерии. Кефирът съдържа няколко съществени варианта потребни бактерии и дрожди, което го прави разнороден и мощен пробиотик. ( 17 )

4. Кисели краставички

Киселите краставички, консервирани в разтвор на сол и вода са част от здравословните пробиотични храни.

Те се оставят да ферментират за известно време, като се употребяват личните им естествено присъстващи млечнокисели бактерии. Този развой ги прави кисели.

Маринованите краставици са превъзходен източник на здравословни пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилането. Освен това са с ниско наличие на калории и са добър източник на витамин К, главен хранителен детайл за съсирването на кръвта.

Важно е да се означи, че киселите краставички, направени с оцет, не съдържат живи пробиотици.

5. Комбуча

Комбуча е ефервесцентна ферментация на черен чай, която стартира благодарение на SCOBY, прочут също като симбиотична колония от бактерии и дрожди. Комбуча съществува от повече от 2000 години и произлиза от Япония.

Основните изгоди за здравето включват подкрепяне на храносмилането, нараснала сила и детоксикация на черния дроб. ( 18 )

6. Кимчи

Кимчи е братовчед на киселото зеле и е корейският метод към култивираните зеленчуци. Създава се посредством разбъркване на съществена съставна част, като китайско зеле, с редица други храни и подправки, като червен пипер, репички, моркови, чесън, джинджифил, лук, морска сол и рибен сос.

Съдържа млечнокиселите бактерии  Lactobacillus kimchii , както и други млечнокисели бактерии, които могат да оказват помощ за здравето на храносмилането. ( 19 ) ( 20 )

7. Темпе

Произхождащ от Индонезия, този ферментирал соев артикул е друга страхотна храна, която обезпечава пробиотици. ( 21 )

Темпе се основава посредством прибавяне на закваска темпе към соеви зърна. След това продуктът се оставя да престои ден или два, което води до крайния артикул.

Соевите зърна нормално са с високо наличие на фитинова киселина, растително съединяване, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк.

Въпреки това, ферментацията понижава количеството фитинова киселина, което може да усили количеството минерали, които тялото ви може да всмуква от темпе. ( 22 ) ( 23 )

Ферментацията също създава малко витамин B12, хранително вещество, което соята не съдържа. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

8. Мисо

Мисо е японска фалшификация. Традиционно се прави посредством ферментиране на соеви зърна със сол и тип гъба, наречена коджи.

Мисо може да се направи и посредством разбъркване на соеви зърна с други съставки, като ечемик, ориз и ръж. Тази паста най-често се употребява в мисо чорба, известна храна за закуска в Япония.

Мисото е типично солено. Можете да го купите в доста разновидности, като бяло, жълто, алено и кафяво.

Мисото е добър източник на протеини и фибри. Освен това е с високо наличие на разнообразни витамини, минерали и растителни съединения, в това число витамин К, манган и мед.

Мисо се свързва с някои изгоди за здравето.

Едно изследване оповестява, че честата консумация на мисо чорба е обвързвана с по-нисък риск от рак на гърдата при японски дами на междинна възраст. ( 27 )

Друго изследване откри, че дамите, които ядат доста мисо чорба, имат понижен риск от инсулт. ( 28 )

9. Натто

Natto е различен ферментирал соев артикул, като темпе и мисо.

Популярно ядене в Япония, състоящо се от ферментирали соеви зърна, натто съдържа извънредно мощния натурален пробиотик Bacillus subtilis , за който е потвърдено, че укрепва имунната ви система, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и храносмилането. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Проучване при по-възрастни японски мъже откри, че постоянната консумация на натто е обвързвана с по-висока минерална компактност на костите. Това се дължи на високото наличие на витамин К2 в натто. ( 32 )

Други изследвания демонстрират, че натто може да помогне за попречване на остеопороза при дамите. ( 33 ) ( 34 )

10. Някои типове сирена

Въпреки че множеството типове сирена са ферментирали, това не значи, че всички те съдържат пробиотици.

Добрите бактерии оцеляват в процеса на стареене в някои сирена, в това число гауда, моцарела, чедър и извара. ( 35 ) ( 36 )

Сиренето е доста питателно и доста добър източник на протеини. Освен това е богат на значими витамини и минерали, в това число калций, витамин В12, фосфор и селен. ( 37 )

11. Мътеница

Традиционната мътеница е просто остатъчната течност от приготвянето на масло и част от потребните пробиотични храни. Тази течност съдържа пробиотици и в предишното е била употребявана постоянно, изключително в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айрян.

Мътеницата е с ниско наличие на мазнини и калории, само че съдържа няколко значими витамина и минерала, като витамин B12, рибофлавин, калций и фосфор.

12. Кефир е кокосова вода

Произведен посредством ферментиране на сок от млади кокосови орехи с кефирни зърна, този вид има някои от същите пробиотици като обичайния вид, само че нормално не е с толкоз високо наличие на пробиотици. Все отново има няколко варианта, които са потребни за вашето здраве.

Кокосовият кефир има страховит усет и можете да добавите малко стевия, вода и сок от лайм, с цел да извършите страхотна на усет, освежаваща напитка.

Какво съставляват пробиотиците?

Пробиотиците са тип потребни бактерии, които се намират в микробиома на червата.

Тези микроорганизми играят централна роля в здравето и даже вземат участие в имунната функционалност и храносмилането.

Ако не приемате задоволително пробиотици, някои от нежеланите реакции могат да включват храносмилателни проблеми, кожни проблеми, автоимунно заболяване и постоянно боледуване от простуда и грип. ( 38 )

Те могат да бъдат открити в кисело мляко и други ферментирали храни, хранителни добавки и артикули за хубост.

Пробиотиците могат да съдържат разнообразни микроорганизми. Най-често срещаните са бактерии, които принадлежат към групи, наречени Lactobacillus  и  Bifidobacterium . Други бактерии също могат да се употребяват като пробиотици, като Saccharomyces boulardii . ( 39 )

Различните типове пробиотици могат да имат друг резултат. Например, в случай че съответен вид  Lactobacillus  помага за попречване на заболяване, това не значи безусловно, че различен вид  Lactobacillus  или някой от пробиотиците  Bifidobacterium  ще направи същото.

Микроорганизми, считани за пробиотици

Lactobacillus типове Bifidobacterium типове Други млечнокисели бактерии Немлечнокисели бактерии
L. acidophilus
L. casei
L. crispatus
L. gasseri
L. fermentum
L. johnsonii
L. paracasei
L. plantarum
L. reuteri
L. rhamnosus
L. bulgaricus
L. salivarius
L. lactis
B. bifidum
B. breve
B. lactis
B. longum
B. infantis
B. adolescentis
B. animalis
Enterococcus faecalis
Enterococcus faecium
Lactococcus lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus acidilactici
Streptococcus thermophilus
Bacillus cereus
Escherichia coli  щам nissle
Propionibacterium freudenreichii
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces boulardii

Таб. 1 (естествени пробиотици)

Как да получите повече пробиотици във вашата диета

Добавянето на няколко порции богати на пробиотици храни към ежедневната ви диета може да бъде елементарен и ефикасен метод да дадете подтик на микробиома на червата си, като в същото време подобрите цялостното здраве — и ще откриете, че се чувствате по-добре, като консумирате и тези храни.

За да започнете, пробвайте да извършите няколко елементарни замени в храните, които ядете. Например, можете да замените газираните питиета, сок или енергийни питиета с ферментирали питиета като комбуча.

Като опция пробвайте да употребявате няколко от най-хубавите пробиотични храни в обичаните си предписания, с цел да добавите малко спомагателен усет и многообразие към седмичната си ротация. Темпето работи добре като безмесно главно ядене, киселото зеле може да се хапва непосредствено или сготвено, а ябълковият оцет е чудесна добавка към дресинги за салати и винегрети.

Независимо от това по какъв начин решите да приемате дневната си доза от тези естествени пробиотични храни, номерът е да бъдете изобретателни и да не се страхувате да експериментирате с нови съставки, с цел да приготвите здравословни и вкусни ястия.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР