Голям брой запитвания относно санирането на многофамилни жилищни сгради за

...
Голям брой запитвания относно санирането на многофамилни жилищни сгради за
Коментари Харесай

Голям брой запитвания относно саниране на многофамилни жилищни сгради постъпват в Община Ловеч

Голям брой запитвания по отношение на санирането на многофамилни жилищни здания за новия програмен интервал постъпват в Община Ловеч. Това съобщи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Ловеч инж. Петър Деков, шеф на Дирекция „ Проекти, стратегии и вложения “ в Община Ловеч.

По думите му към момента няма дефинитивно утвърден вид на насоките за кандидатстване по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “, финансирана по Националния проект за възобновяване и резистентност. Очаква се в идващите дни те да бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и по-късно да стартира кандидатстването.

Деков разясни, че са възможни за присъединяване всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и са проектирани преди 26 април 1999 година Тези здания са такива, в които броят независими обекти е минимум четири и принадлежат на повече от един притежател, т.е. най-малко двама. Сградата следва да е жилищна или предопределена за непрекъснато обитаване, в която минимум 60 на 100 от нейната разгърната застроена повърхност се заема от жилища.

Целта на санирането е постройката да постигане до клас на енергопотребление най-малко „ В “, както и 30 % икономисване на първична сила.

За всеки самостоятелен план минималният размер на средствата, които могат да се заявят, е 100 хиляди лв., а оптималният – 6,5 милиона лв..

При кандидатстване от сдруженията на притежателите би трябвало да дават: документ за регистрация на сдружението и доказателство за регистриране в обществения указател на съответната община/ регион и в указател БУЛСТАТ; взетото решение от общото заседание на етажната благосъстоятелност за кандидатстване по процедурата; проучване на енергийната успеваемост, архитектурно снимане и механически паспорт.

„ За момента можем да препоръчаме на искащите притежатели да записват сдружения и да възложат на определени от тях реализатори да им изготвят енергийни обследвания, архитектурни заснемания и механически паспорти на постройките. Тези разноски ще бъдат възстановими от програмата за блоковете, които бъдат утвърдени “, уточни Деков.

Той добави, че има два периода, до които съответната община би трябвало да подаде плановите оферти. Първият е 15 февруари 2023 година, а вторият – 31 март 2023 година

По думите му тези сдружения, които са подали документи в предходния интервал, само че не са били утвърдени, няма да имат преимущество по новата процедура, ще би трябвало да аплайват още веднъж. Няма потребност обаче да записват нови сдружения.

Предстои от Община Ловеч да създадат осведомителна акция за санирането, откакто насоките за кандидатстване бъдат утвърдени и оповестени, добави инж. Петър Деков.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР