Големият сив човек от Бен Макдуи, или просто Грейман, е

...
Големият сив човек от Бен Макдуи, или просто Грейман, е
Коментари Харесай

Сивият човек от Бен Макдуи – между митологията и кошмарите

Големият сив човек от Бен Макдуи, или просто Грейман, е името, обещано на създание, за което се споделя, че живее в Бен Макдуи, втората най-висока планина в Шотландия. Историите за мистериозния тип се появяват за първи път през 1791 година, а най-известната е записана през 1925 година от високо почитан академик и планинар, който изкачвал Бен Макдуи през 1891 година

Грейман постоянно е описван като висок 3 м, с доста дълги ръце и крайници, маймуноподобна глава, покрита с къса коса. Съществото от време на време е сравнявано с Йети от Хималаите или Голямата стъпка от Северна Америка. Разликата идва от това, че доста от хипотетичните очевидци, които са се сблъскали с него, не го разказват като създание от физическия свят, а като паранормално събитие, фантом.

Общото сред всички очевидци е, че ясно разказват събудения в тях немислим смут, изпитан още преди да са видели или да са се изправили пред Сивия човек.

Най-ранните известни сведения за хипотетичното създание датират от 1791 година и идват от поета Джеймс Хог. Той разказал, че до момента в който пасял овцете си по тучните планински поляни на Бен Макдуи, видял създанието.

Хог разказал, че видял великански негър, висок минимум три метра мъж, с големи зъби и очи. Появил се напълно покрай него, само че не съумял да направи нищо, тъй като бил беззащитен, вцепенен от смут. Можел единствено да го гледа и да чака да почине.

Ужасен от видяното, Хог избягал у дома и се върнал на идващия ден, с цел да събере овцете си. Съществото се върнало и този път. Хог решил да организира опит, като свалил шапката си. Видял, че съществото прави същото. Така заключил, че това е личната му сянка в мъглата, която толкоз го ужасила предния ден.

 Сивият човек от Бен Макдуи – сред митологията и кошмарите Снимка: themindunleashed.com

Въпреки това историята за звяра не отшумяла, а останала в съзнанието на доста британци. Тя получила нов живот, когато уважаваният академик Дж. Норман Коли, професор по органична химия и планинар, разказал за срещата си с ужасяващото творение.

Докато се катерил в планините, той чул зад себе си стъпки. Усещал, че са доста по-големи от неговите. Въпреки че няколко пъти се обръщал, не видял нищо. Когато решил да продължи, видял на половин метър пред себе си две големи светещи червени очи. Съществото било голямо и се навело да го прегледа. Ученият бил изцяло вцепенен от смут. Страхът се носел из въздуха към него, тъй като самата природа била притихнала. Коли не помнел по какъв начин и по кое време се е прибрал, само че ужасът останал още дълго в него.

Има доста теории за същността на Сивия човек. Според криптозоолозите това създание може да бъде причислено към криптидите и е евентуално е тип примат. Други считат, че Сивият човек не е действително създание, а някакъв тип сила, която човек усеща като наличие горе в планината. Любителите на паранормалното считат, че става дума за дух, който броди в планините Бен Макдуи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР