Големият руски бард Владимир Висоцки /1938-1980/ е свирил и пял

...
Големият руски бард Владимир Висоцки /1938-1980/ е свирил и пял
Коментари Харесай

Висоцки свирил на Тато, макар и с неохота - slava.bg

Големият съветски бард Владимир Висоцки /1938-1980/ е свирил и пял на тогавашният Първи човек в България Тодор Живков при гостуването на спектакъл „ Таганка “ у нас през далечната 1975-а, заяви изненадващо журналистът Анатоли Петров, създател на две книги, разказващи за гастрола на популярния московски спектакъл у нас.

Той напомня, че знаковия театър на Любомов „ Хамлет “, където в основната роля играе Висоцки е бил сниман напълно от екип на тогавашната българска национална телевизия отпред с режисьора Хачо Бояджиев, само че тричасовата лента в никакъв случай не е била предавана.

„ Следите на митичния запис се губят и към този момент 45 години той продължава да бъде търсен от откривателите. Още в края на 80-те години критикът Любен Георгиев афишира, че записът е окончателно изгубен, тъй като в малкия екран върху лентата са записали друго видео. Малко преди гибелта си обаче Л. Георгиев разгласи, че записът е открит. За жал той липсва в Златния фонд на Българска национална телевизия, а откакто си отиде и Хачо Бояджиев, ориста му остава незнайна. Не е изключено лентата с „ Хамлет” да се пази в неговия персонален списък или да е прибрана от някого. Затова остава вярата, че някой ден той може да се появи на бял свят.

Така наскоро – през 2016 година бе открит различен неповторим запис от посещение на Висоцки в дома на журналиста Любомир Коларов, който го даде на милионите фенове на барда. “, напомня търновлията, който приготвя вид на съветски език на книгата си.

Буквално преди броени дни, през предходната седмица Анатоли съумява да стигне въпреки всичко до ефирен запис с дълготрайност от малко повече от минута, изработен на 11 септември 1975 година, след спектакъла „ Десет дни, които раздрусаха света”, когато президентът Тодор Живков дава банкет за актьорите от „ Таганка”. Кадрите на Българска национална телевизия са съхранили приветствията на Живков в наличието на театралния шеф Юрий Любимов, на тогавашния руски дипломат, на родните артисти Георги Калоянчев и Любомир Кабакчиев, както и на съветските посетители, измежду които е и Володя Висоцки.

„ От непокътнатите мемоари на присъстващите излиза наяве, че на този банкет Живков персонално моли Висоцки да пее свои песни с китарата, на което бардът с известна принуда се съгласява! “, разяснява Анатоли Петров, който намерил скъпия запис на архива на Българска национална телевизия и даже съумял да го откупи.Според него новооткритият запис най-вероятно е бил изработен за потребностите на новинарската емисия, само че не е ясно дали е бил показан.

Той напомня, че „ Таганка “ гостува в България близо цялостен месец по експлицитна покана на дъщерята на Живков Людмила. Това е на процедура първото излизане на експериментаторите в чужбина. След завръщането им един от управителните фрагменти в Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Анатолий Черняев записва в отчет пред началниците си: „ Живков оказа на театъра очебийно внимание. Сега към този момент ще е мъчно да ги тормозим, неудобно е пред „ братята”.

Източник: Monitor
Снимка: Христо Христов Анатоли Петров при показване на книгата си за Високци и Таганка в Стара Загора през предходната 2019-а
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР